nedjelja, 15. rujna 2013.

Kroasani s prirodnim kvascem


Recept posudjen s txfarmer bloga.

Sastojci:
brasno za kruh (s visokim postotkom bjelancevina) 300 gr
mlijeko  110 gr
secer 55 gr
sol 8 gr
suhi kvasac 3gr
maslac 20g
aktivni starter (od bijelog brasna) 270 gr

maslac 240 gr

jaje i par zlica vode za premazivanje

Pomijesati  sve sastojke osim zadnjeg i miksati u mikseru par minuta. Vrlo bitno je da se u ovoj fazi gluten ne razvije do kraja, jer bi otezao razvacenje tijesta. Miksati tek toliko da se svi sastojci spoje u homogenu masu. Splostiti tijesto, umotati u prozirnu foliju i ohladiti u hladnjaku najmanje 2 sata.240 gr maslaca razvaljati u kvadrat stranice 16 cm i vratiti u hladnjak.Desetaka minuta prije razvlacenja tijesta, izvaditi maslac iz hladnjaka. Idealno, prije razvlacenja tijesta treba biti iste tvrdoce kao i tijesto.

Razvaljati tijesto na pobrasnjenoj radnoj ploci u kvadrat cija stranica je za 1-2 cm veca od dijagonale razvaljanog maslaca, 25 cm u ovom slucaju. Poloziti maslac na tijesto kao na sljedecoj slici.
 Preklopiti tijesto tako da se malac potpuno zatvori.Okrenuti stranu s preklopima prema radnoj ploci. Razvaljati tijesto do dimenzija 20x60cm. Ako je potrebno tijesto se moze lagano pobrasniti. Presaviti tijesto po duzoj stranici na tri dijela. Prije svakog presavijanja kistom odstraniti brasno. Umotati tijesto u prozirnu foliju i ohladiti 60 min.  Ponoviti postupak jos 2 puta, s tim da se svaki put razvlaci okomito na prethodno razvacenje.Nakon zadnjeg razvacenja ohladiti tijesto 90 min. Razvaljati tijesto na 4-5 mm debljine, idealno 20 cm sirine.
Isjeci pravokutnike 12*20 cm, zatim svaki pravokutnik isjeci dijagonalno. Ohladiti ih desetak minuta, malo ih rastegnuti rukom, pa zarolati u oblik kroasana.
Ostaviti ih u hladnjaku desetak sati, zatim na sobnoj temperaturi 2-3 sata. Premazati ih nakon sto se izvade iz hladnjaka i neposredno prije pecenja. Peci desetak minuta na 210 i 12-15 minuta na 190.


Nema komentara:

Objavi komentar