nedjelja, 30. ožujka 2014.

Brioche s maslinovim uljem

Za dva kruha pecena u posudi dimenzija 23x12 cm:

500 gr brasna
250 gr aktivnog startera
100 gr vode (ili mlijeka)
3 jaja
12 gr soli
30 gr secera

200 gr kvalitetnog maslinovog ulja

Kao i za ostala dizana tijesta s masnocom, izuzetno je vazno razviti gluten mijesenjem tijesata prije dodavanja masnoce, pogotovu ako se radi o tekucim mastima koje sprijecavaju razvoj glutena vise nego krute masti.

Pomijesati sve sastojke osim ulja  i miksati u mikseru dok se ne razvije gluten, ovo moze potrajati 15-20 minuta u mikseru  na maloj brzini. Testirati tijesto  na gluten tako da se  razvuce  prstima mali komadic tijesta u kvadrat, ako se moze rastegnuti u prozirnu membranu tijesto je spremno za sljedeci korak.


Ukljuciti mikser i  postepoeno dodavati ulje. Kad tijesto pocne, usljed velike kolicine ulja da klizi po zdjeli mikser nam vise nije od  koristi. Prebaciti tijesto  i ostatak ulja u zdjelu  i nastaviti mijesanje metodom razvlacenja i presavijanja, zavuci ruku na dno posude i razvuci tijesto u visinu i preklopiti preko suprotne strane. Ponoviti razvlacenje jos 3 puta uz prethodno rotiranje posude za 45 stupnjeva. Prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti tijesto da se odmara. Ponviti  citav postupak razvlacenja i presavijanja svako 15-20 minuta dok tijesto ne upije ulje, meni je trebalo 5-6 puta. Nakon par razvlacenja dodati:

isjeckane listove par strucaka ruzmarina
10 komada suhih rajcica izrezanih na komadica
20 -30 maslina

Prekriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti da se dize 12 sati.



Ovako je izgledalo nakon 12 sati.




Prebaciti tijesto na radnu plocu, lagano pobrasniti i formirati 2 kruha, ubaciti ih u posudu za pecenje i ostaviti da se dize 1-2 sata.




Peci 45 minuta na 180 stupnjeva.





Nema komentara:

Objavi komentar