subota, 12. travnja 2014.

Sirnica (Pinca) s prirodnim kvascem

Recept je uz neznatne izmjene (prilagodjen za prirodni kvasac i malo povecana kolicina mlijeka) preuzet iz knjige Gioia Calussi: Kuharice dalmatinskih gospodja

Potrebno je:

400 gr brasna
200 gr aktivnog startera  (100% vlaznost)
125 gr secera
80 gr maslaca
80 gr mlijeka
4 zumanjka
1 cijelo jaje
par grama soli
4 gr lemon myrtle  (ili kore od limuna i narance)
zacina po zelji (ruzine esencije, maraskino, rum)
jaje i malo vode za premazivanje
secer za posipanje


Jaje i zumance lagano izmiksati vilicom.
Mikserom mijesiti brasno, secer, starter i zacine par minuta, dok se smjesa ne sjedini. Dodati jaja u par navrati i nastaviti miksati 15-20 minuta na maloj brzini. Kad se tijesto pocne odvajati od zdjele od miksera dodati maslac i miksati dok se ne sjedini s ostatkom tijesta. Citav proces miksanja moze potrajati i do pola sata. Tijesto prebaciti u plasticnu posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se dize desetak sati ili dok tijesto vidno ne naraste. S obzirom da se radi o teskom tijestu s malo tekucine, treba dosta vremena.

Ovo su slike nakon 14 sati dizanja na temperaturi oko 20 stupnjeva.




Tijesto lagano ispuhati, formirati kuglu i ostaviti da se dize par sati.




Nakon par sati tijesto je vidno naraslo.





Premazati tijesto razvodnjenim i umucenim jajem, ziletom zarezati od sredine prema rubu na 3 mjesta i posuti razdrobljenim secerom u kocki.






Peci oko sat vremena, poceti na 180, zavrsiti na 150, smanjivati temperaturu svako 15 minuta.





Nema komentara:

Objavi komentar