nedjelja, 7. prosinca 2014.

Cokoladni bomboni s praline pastom od sjemenki tikve

Praline pasta

300 gr ociscenih sjemenki tikve
300 gr secera
80 gr vode

Sjemeke ugrijati u mikrovalnoj, vodu i secer ugrijati do 114 stupnjeva pa dodati sjemenke. Iskljuciti vatru i energicno mijesati dok se se secer ne kristalizira oko sjemenki. Vratiti na vatru i mijesati dok se secer ne karamelizira. Izliti na papir za pecenje i ostaviti da se ohladi. Istrgati na manje komade  i u blenderu usistniti do malo krupnijeg brasna. Istresti brasno na papir za pecenje i ohladiti u zamrzivacu 15-20 min. Ovaj korak je vazan da bi se sprijecilo odvajanje ulja usljed velike temperature tijekom miksanja.  Vratiti brasno nazad u blender i izmiksati dok se sjemenke ne pretvore u finu pastu. Ako temperature paste postane prevelika, ponoviti korak sa zamrzivacem.

Punjenje

500 gr praline paste
200 gr karamelizirane bijele cokolade
30 gr kakao maslaca

Ugrijati sve zajedno do 45 stupnjeva, tempeririati na 27 pa izliti u pripremljene kalupe da visina bude izmedju 1 i 1.2 cm. Ostaviti 12-24 sata da bi se punjenje kristaliziralo (stvrdnulo).

Isjeci punjenje na 3x3 cm i umakati u temperiranu tamnu cokoladu. Moze se dekoritati tako da se komad  zguzvanog papira za pecenje "zalijepi" na gornju povrsinu ili laganim dodirom cokoladnom vilicom.Nema komentara:

Objavi komentar