nedjelja, 8. ožujka 2015.

Dzandar baklava

Agda

150 gr secera
110 gr vode
sok od limuna po zelji

Rastopiti secer na laganoj vatri, ohladati i dodati sok.


Jufka

400 gr brasna
250 gr vode (malo sjevernije od 60%)
1 zumance
malo soli
malo ulja

rastopljeni maslac za premazivanje

Umijesiti brasno i vodu tek toliko da se spoji u jednolicnu masu. Ostaviti 15-20
minuta. Dodati sol i umijesiti glatko tijesto, pri kraju miksanja dodati zumance i ulje.
Formirati 2 kugle, premazati uljem i umotati u prozirnu foliju. Odmoriti tijesto oko 45 minuta.
Tankom oklagijom na stolnjaku razvuci tanku jufku, otprilike 80x80 cm. Podijeliti tijesto
na pola, odsjeci zadbljanja na krajevima i ostaviti da se susi oko sat vremena.
Namotiti svaku polovicu na okrugli stap promjera 2 cm (ovaj je bio 2.2). Lagano pobrasniti
krajeve tijesta koji idu neposredno na stap. Ovako namotanu jufku nafaltati tako da se krajevi
tijesta povuku prema sredini, vodeci racuna da tijesto ne pritiska prema stapu vec uzduz stapa.
Kad se jufka malo osusi nozem izrezati komade zeljene duzine i pazljivo ih razdvojiti.
Kad se tijesto stvrdne, nakon par sati, skinuti ih sa stapa i ostaviti da se suse preko noci.

Premazati ih rastopljenim maslacem i peci na 140-150 dok ne dobiju lijepu zlatnu boju (20-30 min).
Kad su gotovi potopiti ih u agdu, izvaditi i ostaviti da se ohlade.

Punjenje

300 gr vrhnja
120 gr karamelizirane bijele cokolade
80 gr paste od pistaca

Napraviti ganache od 100 gr ugrijanog vrhnja i rastopljene cokolade.
Dodati ostatak vrhnja i pastu od pistaca, dobro ohladiti i umiksati mikserom u slag.

Napunjene baklave preliti ostatkom agde i ostaviti bar sat vremena prije sluzenja








Nema komentara:

Objavi komentar