nedjelja, 24. ožujka 2019.

Sladoled od karamelizirane bijele cokolade i pistaca

Sladoled


100 gr paste od pistaca
250 gr vrhnja s viskokim postotkom masnoce  (>35%)

4 zumanjka
500 gr mlijeka
100 gr secera
par grama soli

Otopiti cokoladu i pastu od pistaca, dodati ugrijano vrhnje te pazljivo umijesiti. Pozeljno je da su i vrhnje i smjesa cokolade i pistaca sto blize temperaturi od 35 stupnjeva.
Od zumanjaka, mlijeka, soli i secera napraviti englesku kremu - umikstati pjenjacom  jaja i secer,  preliti prokuhanim mlijekom, dodati sol, vratiti na vatru i ugrijati do 85 stupnjeva. Kremu, kroz gustu cjediljku, preliti preko prethodno pripremljene cokolade i pistaca. Ohladiti nad posudom s ledom, zatim u hladnjaku 12 sati.
Napraviti sladoled u masini pa zamrznuti u kalupu.

Preljev


125 gr  karamelizirane bijele cokolade
20 ml  ulja od sjemenki grozdja (ili suncokreta)
30 gr krupno mljevenih pistaca

Otopiti cokoladu, dodati ulje i pistace. Preliti preko sladoleda prije serviranja.







utorak, 19. ožujka 2019.

Focaccia s predfermentiranim tijestom

Mjera za  1 pleh dimenzija 39x26 cm

Predferment

300 gr brasna
300 gr vode
0.3 gr suhog kvasca (nije greska - 0.3 gr)

Pomijesati i ostaviti da se dize oko 12 sati  (prva slika) pa dodati:

300 gr brasna
150 gr vode

10 gr soli

Rukom lagano umijesiti brasno, vodu i predfermentirano tijesto i ostaviti oko pola sata, poklopiti prozirnom folijom. Nakon toga dodati sol pa razvuci i preklopiti tijesto, tako da se mokra ruka podvuce pod tijesto, povuce uvis  pa preklopi na suprotnu stranu. Ponviti postupak jos 3 puta, s tim da se svaki put zdjela zarotira za 45 stupnjeva.
Ponviti razvlacanje i preklapanje 5-6 puta u razmacima od 20 - 30 minuta. Nakon zadnjeg razvlacenja ostaviti tijesto da se dize par sati.
Razvuci tijesto na nauljenom plehu, premazati maslinovim uljem, udubiti prstima i ostaviti da se dize daljnih 45-60 min. Neposredno prije pecenja ponovo udubiti tijesto i  posuti kristalima soli. Ugrijati  pecnicu na 220, pa smanjiti na 200  kad se ubaci tijesto. Peci oko 25 minuta. Ohladiti na resetki.




četvrtak, 28. veljače 2019.

Cokoladne aromaticne zemicke (hot cross buns)

170 gr  osmotolerantnog staratera
250 mlijeka
375 gr brasna
25 gr kakao praha
90 gr secera
1 lagano umuceno jaje
10 gr soli

2 zlice zacina za hot cross buns (cimet, sjemenke koriandera, ginger i klincici), mahlep i korica limuna.

50 gr maslaca

220 gr cokolade u sitnim zetonima

1 jaje umuceno s malo vode za premazivanje

Pomijesati sve sastojke osim maslaca i cokolade, mijesiti mikserom desetak minuta, dodati maslac i mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta. Na kraju ubaciti cokolodu i mijesiti na najmanjoj brzini dok se cokolada ne rasporedi ravnomjerno po tijestu.  Ubaciti u staklenu posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se dize preko noci.
Formirati kuglice od 80 gr. Premazati umucenim jajem i ostaviti da se dize par sati. Prije pecenja jos jednom premazati jajem i  posuti granuliranim secerom. Peci na 180 prvih 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 160-170 i peci daljnih desetak minuta.







srijeda, 27. veljače 2019.

Osmotolerantni prirodni kvasac - slatki starter

I secer i kvasac vole vodu, sto u slatkim tijestima, koja su inace manje vlazna,  moze biti problem jer ce secer vezeti na sebe dio vode  i tako  smanjiti kolicinu vode koja je dostupna kvascu. Problem se moze rijesiti  vecom kolicinom kvasca ili upotrebom tzv. osmotolerantnong kvasca, kvasca koji je jednako aktivan  i u slatkim tijestima. Ovjde je opisan postupak za  pretvaranje regularnog prirodnog kvasca u osmotelerantni kvasac, ideja je preuzta iz knjige Modernist Bread. Postupak se sastoji u postupnom povecanju udjela  secera, dok ne dodjemo do dvadesetak posto.

1. Hranjenje (5% secera)

75  gr startera  (50 gr brasna, 25 gr vode)
50 gr brasna
 25   gr vode
5  gr secera 

(100 gr brasno, 50 gr vode, 5 gr secer)


2. Hranjenje (10% secera)

   77.5 gr startera iz prethodnog koraka   (50 gr brasno, 25 gr voda, 2.5 gr secer)
   50 gr brasna
   25 gr vode
   7.5 gr secera

   (100 gr brasna, 50 gr vode, 10 gr secera)


3. Hranjenje  (15 gr secera)

   80 gr startera iz prethodnog koraka (50 brasno, 25 voda, 5 secer)
   50 gr brasna
   25 gr vode
   10 gr secera

(100 gr brasna, 50 gr vode, 15 gr secera)


4. Hranjenje (20 gr secera)

   82.5 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasna, 25 gr vode, 7.5 gr secera)
   50 gr brasna
   25 gr vode
   12.gr secera)

  (100 gr brasna, 50 gr vode, 20 gr secera)


5. Hranjenje i daljnja hranjenja

  85 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasna, 25 gr vode, 10 gr secera
  50 gr brasna
  25 gr vode
  10 gr secera)


ponedjeljak, 11. lipnja 2018.

Strudel od dunja, rubarbare i jabuka

Tijesto (3 struce)

600 gr brasna
320 gr  vode (s jajima oko 70% brasna)
2 jaja  
60 gr  maslaca
12 gr soli

120 gr maslaca za premazivanje razvucenog tijesta, 40 gr po struci
1 jaje za premazivanje smotane struce

Umijesiti glatko tijesto slijedeci upute s ovog linka, maslac dodati pred kraj  miksanja.

Za nadjev je potrebno 750 gr po struci (80-90 cm), omjer dunja, jabuka i rabarbare odredite sami.
Rabarbaru ocistiti i isjeci na komadice debljine 4-5 mm. Jabuke ocistiti, izdubiti sredinu i isjeci na kockice. Dunje je potrebno prethodno ispeci, oguliti ih i ocistiti sredinu, staviti u posudu koja moze u pecnicu, po mogucnosti s teskim poklopcem. Dodati vode do polovice dunja, par zlica secera i sadrzaj jedne mahune vanilije. Peci par sati na stotinjak stupnjeva dok dunje ne omeksaju. Voditi racuna da se ne raskuhaju. Kad su gotove isjeci ih na kocke. 
Dodati secera po zelji, kore od 1-2 limuna, sok od limuna, cimet, grozdjice i krusne mrvice.

Razvuceno tijesto nakapati rastopljenim maslacem.
Jaje dobro umutiti vilicom pa premazati smotanu strucu.
Peci na 170-180 30-35 minuta. 









Add caption

srijeda, 30. svibnja 2018.

Kocke od pistaca i dunja

Recept je za tortu dimenzija 16 x 16 x 5 cm.

Pire od pecenih dunja


Oko 2 kg dunja isjeci na cetvrtine i peci  na 120 stupnjeva 3-4 sata  ili dok ne omeksaju i dobiju crvenu boju. Oguliti ih i vilicom  zgnjeciti u pire. Potrebno je oko 400 gr pirea.

Biskvit


Recept za biskvit je tu, potrebno je otprilike 3/4.



Mousseline krema od pistaca


Napraviati slaticarsku kremu od

3 zumanjaka
100 gr secera
65 gr gustina
500  gr mlijeka
kora od limuna
sadrzaj jedne mahune vanilije ili vanilin extract ili zamijeniti dio secera vanilin secerom

Pomijesati gustin i secer, dodati u zumanjke, pa pjenjacom umiksati sve zajedno. Ako je pregusto doati par zlica hladnog mlijeka (od ovih 500gr).

Prokuhano mlijeko, zajedno s korom od limuna i vanilijom, pomalo dodavati u  zumanjke uz neprestano mijesanje pjenjacom. Preliti smjesu nazad u posudu za kuhanje pa kuhati 1-2 minute. Cim se skine s vatre, pjenjacom umijesati 30 gr maslaca.

Kad se slasticarska krema ohladi mikserom umijsati 180 gr maslaca i 170  gr paste od sirovih pistaca.







srijeda, 2. svibnja 2018.

Kruh s vodenim kvascem

Vodeni kvasac

2 sake grozdjica iz bioloskog uzgoja
250 - 300 gr vode (bez klora)
Potopiti grozdjice u vodu, ostaviti 3-5 dana, ako je toplije voda ce ranije biti spremna, vidi prvu sliku.

1. predtijesto

100 gr brasna
 80 gr vodenog kvasca

Pomijesati sve sastojke, ostaviti 24 sata. Druga slika nakon 24 sata.

2. predtijesto

svo prvo predtijesto
100 gr brasna
60 gr vodenog kvasca

Mijesiti tijesto 4-5 minuta, ako je previse ljepljivo dodati malo brasna,  ostaviti da se dize 12 sati.

Tijesto

svo drugo predtijesto
300 gr bijelog brasna
100 gr semoline
280 gr (ostatak vodenog kvasca i voda bez klora)

12 gr soli

Pomijesati sve sastojke osim soli u zdjeli miksera, mijesiti mikserom tek toliko da se sastojci spoje, ostaviti 30-60 minuta, zatim mijesiti desetak minuta dok ne dobijemo glatko tijesto. Prebaciti tijesto u staklenu zdjelu i ostaviti da se dize dok se ne udvostruci, moze potrajati i do 8 sati, zavisi koliko je kvasac aktivan.  Formirati kruh, prebaciti tijesto u baneton i ostaviti ga da se dize oko 90 minuta. Ugrijati pecnicu zajedno s loncem za pecenje do maksimuma, ubaciti kruh u lonac i poklopiti. Peci 5 minuta na maksimalnoj temperaturi, daljnjih 15 minuta na 200. Odklopiti lonac, smanjiti na 180 i peci jos 25-30 minuta. Ohladiti na resetki.