petak, 3. travnja 2015.

Nabujak od maka

Osnovni recept za nabujak je iz Conticinijeve knjige "Sensation choux". Specificnost recepta je sto kao podlogu za nabujak koristi osim uobicajene slasticarske kreme i tijesto za eklere. Ovdje je neznatno povecana kolicina bjelanjaka uz dodatak maka.

Potrebno je:

150 gr tijesta za eklere
120 gr slasticarske kreme (recept je nize)
15 gr zumanjka
85 gr bjelanjaka
40 gr mljevenog maka
ribana kora od jedne narance

Pecnicu ugrijati na 190.

Posude za nabujak premazati maslacem i posuti secerom, vodeci racuna
da je sva povrsina prekrivena.

Umiksati bjelanjke i secer.
Pomijesati tijesto za eklere, slasticarsku kremu, zumanjke i mak. Dodati cetvritinu
bjelanjaka i dobro umijesati u ostatak tijesta. Njezno umijesati ostatak bjelanjaka.
Napuniti posude za nabujak do vrha i poravnati spatulom.
VAZNO: Napraviti prstom mali utor izmedju ruba posude i tijesta, sto ce omoguciti
da nabujak ravnomjerno raste.
Peci 12 minuta na 190, smanjiti na 170 i peci jos 5-6 minuta.

Slasticarska krema (Conticinijev recept)

250 gr mlijeka
40 gr zumanjaka
10 gr brasna
12 gr gustina
45 gr secera
sadrzaj par mahuna vanilije ili zamijeniti dio secera vanilin secerom

Pomijesati secer, gustin i brasno, dodati u jaja i malo umiksati mikserom. Ako je
pregusto dodati par zlica mlijeka od ovih 250 gr.
Mlijeko prokuhati, preliti mali dio po umiksanim zumanjcima i dobro umijesati.
Smjesu zumanjaka i mlijeka vratit nazad u ostatak mlijeka i kuhati uz energicno mijesanje
pjenjacom 1-2 minuta.











Nema komentara:

Objavi komentar