srijeda, 2. svibnja 2018.

Kruh s vodenim kvascem

Vodeni kvasac

2 sake grozdjica iz bioloskog uzgoja
250 - 300 gr vode (bez klora)
Potopiti grozdjice u vodu, ostaviti 3-5 dana, ako je toplije voda ce ranije biti spremna, vidi prvu sliku.

1. predtijesto

100 gr brasna
 80 gr vodenog kvasca

Pomijesati sve sastojke, ostaviti 24 sata. Druga slika nakon 24 sata.

2. predtijesto

svo prvo predtijesto
100 gr brasna
60 gr vodenog kvasca

Mijesiti tijesto 4-5 minuta, ako je previse ljepljivo dodati malo brasna,  ostaviti da se dize 12 sati.

Tijesto

svo drugo predtijesto
300 gr bijelog brasna
100 gr semoline
280 gr (ostatak vodenog kvasca i voda bez klora)

12 gr soli

Pomijesati sve sastojke osim soli u zdjeli miksera, mijesiti mikserom tek toliko da se sastojci spoje, ostaviti 30-60 minuta, zatim mijesiti desetak minuta dok ne dobijemo glatko tijesto. Prebaciti tijesto u staklenu zdjelu i ostaviti da se dize dok se ne udvostruci, moze potrajati i do 8 sati, zavisi koliko je kvasac aktivan.  Formirati kruh, prebaciti tijesto u baneton i ostaviti ga da se dize oko 90 minuta. Ugrijati pecnicu zajedno s loncem za pecenje do maksimuma, ubaciti kruh u lonac i poklopiti. Peci 5 minuta na maksimalnoj temperaturi, daljnjih 15 minuta na 200. Odklopiti lonac, smanjiti na 180 i peci jos 25-30 minuta. Ohladiti na resetki.







Nema komentara:

Objavi komentar