Gianduja je, obicno, mlijecna cokolada s vrlo finom pastom od ljesnjaka. Zbog veceg udijela masnoca, meksa je od obicne cokolade. Potice, sudeci po imenu, iz Pijemonta, regije poznate po ljesnjacima. Sve poznate cokoladne firme proizvode gianduju, ali je tesko naci u maloprodaji jer je osjetljivija na skladistenje od obicne cokolade. Moze se napraviti i doma, kvaliteta je proporcionalna kvaliteti blendera (ili multipraktika).
Ovo je moja omiljena varijanta, karamelizirana bijela cokolada i pistaci.
Pistace, u blenderu izmiksati u finu pastu. Treba voditi racuna o temperaturi, kod miksanja pasta moze postici visoku temperaturu, usljed cega se ulje moze razdvojiti od ostatka mase. Kad je masa vruca, treba napraviti pauzu, a moze se i citava casa, skupa s casom od blendera, ohladiti u hladnjaku. Kad je pasta od pistaca gotova, u blener uliti rastopljenu
karameliziranu bijelu cokoladu , zagrijanu na 30 stupnjeva. Na najmanjoj brzini miksati dok se ne sjedini s pastom od pistaca. Izliti u kalup i ostaviti da se stvrdne, najmanje 12 sati.