400 gr slasticarske kreme
200 gr paste od badema
150 gr maslaca
Umiksati maslac i pastu od badema. Postepeno dodati slasticasku kremu, vodeci racuna da se
smjesa ne razdvoji. Umjesto badema mogu se koristiti pistaci, ljesnjaci ili kombinacija ljesnjaka i badema.
Slasticarska kreema je nesto tvrdja od uobicajene, sto odstranjuje potrebu za zelatinom. Krema se moze
koristiti za torte ili kao punjenje za pite s prhkim tijestom.
Pasta od badema
400 gr pecenih badema
120 gr secera
60 gr secera i par zlica vode kuhati na laganoj vatri. Kad secer dobije karamel
boju postepeno dodati ostatak secera. Kuhati sve zajedno do tamnog karamela.
Ubaciti bademe, kratko promijesati i rasprostrijeti na masni papir.
Kad se ohladi, usitniti u multipraktiku. Miksanje nastaviti u blenderu. Ako je
smjesa previse suha, moze se dodati par zlica bademovog ili nekog neutralnog ulja.
Slasticarska krema
1 mahuna vanilije
350 gr mlijeka
1 jaje (ili 2 zumanca)
65 gr secera
40 gr gustina
35 gr maslaca
Prokuhati mlijeko s vanilijom, prelitit preko prethodno izmiksanih
jaja, secera i gustina. Vratiti na vatru i kuhati 20-30 sekundi uz neprestano mijesanje
pjenjacom. Skinuti s vatre i umijesati maslac.
srijeda, 3. srpnja 2013.
Prhko slatko tijesto s bademima
125 gr maslaca
85g sitnog secera
1 mahuna vanilije
25g mljevenih badema
1 jaje
210 gr brasna (2/3 brasna za kolace s niskim postotkom bjelancevna i 1/3 obicnog brasna)
Izmiksati mikserom puter, secer, sol, sjemenke vanilije i bademe. Umijesati jaje.
Dodati brasno i vrlo kratko izmiksati sve zajedno, tek toliko da se sve sjedini.
Ohladiti bar 2 sata prije valjanja.
85g sitnog secera
1 mahuna vanilije
25g mljevenih badema
1 jaje
210 gr brasna (2/3 brasna za kolace s niskim postotkom bjelancevna i 1/3 obicnog brasna)
Izmiksati mikserom puter, secer, sol, sjemenke vanilije i bademe. Umijesati jaje.
Dodati brasno i vrlo kratko izmiksati sve zajedno, tek toliko da se sve sjedini.
Ohladiti bar 2 sata prije valjanja.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)