srijeda, 3. srpnja 2013.

Tart od badema i ruzmarina

Prhko tijesto
Krema od karameliziranih badema
Bjelanjci s ruzmarinom

Prhko tijesto razvaljati na par milimetara debljine, staviti u kalup, izbosti i opteretiti grahom ili rizom u aluminijskoj foliji. Peci na 170-180 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.
Napuniti kremom te presvuci umiksanim bjelanjcima iz slasticarske vrecice. Karamelizirati kucnim bacacem plamena.
Aroma ruzmarina u dodiru sa zrakom vrlo brzo oslabi, tako da je preporucljivo bjelanjca drzati u slasticarskoj vrecici i istisnuti ih na tart neposredno prije serviranja.

Bjelanjci s ruzmarinom
100 gr bjelanjaka
120 gr secera
 8 gr listova ruzmarina

Secer i ruzmarin izmiksati u blender u prosijati kroz fino sito ili cijediljku.
Ovakav secer dodati bjelanjcima i kuhati na pari uz neprestano mijesanje pjenjacom do 50 stupnjeva.
Skinuti s vatre i miksati mikserom dok se ne ohladi.






Krema od karameliziranih badema

400 gr slasticarske kreme
200 gr paste od badema
150 gr maslaca

Umiksati maslac i pastu od badema. Postepeno dodati slasticasku kremu, vodeci racuna da se
smjesa ne razdvoji. Umjesto badema mogu se koristiti pistaci, ljesnjaci ili kombinacija ljesnjaka i badema.
Slasticarska kreema je nesto tvrdja od uobicajene, sto odstranjuje potrebu za zelatinom. Krema se moze
koristiti za torte ili kao  punjenje za pite s prhkim tijestom.


Pasta od badema

400 gr pecenih badema
120 gr secera

60 gr secera i par zlica vode kuhati na laganoj vatri. Kad secer dobije karamel
boju postepeno dodati ostatak secera. Kuhati sve zajedno do tamnog karamela.
Ubaciti bademe, kratko promijesati i rasprostrijeti na masni papir.
Kad se ohladi, usitniti u multipraktiku. Miksanje nastaviti u blenderu. Ako je
smjesa previse suha, moze se dodati par zlica bademovog ili nekog neutralnog ulja.

Slasticarska krema

1 mahuna vanilije
350 gr mlijeka
1 jaje (ili 2 zumanca)
65 gr secera
40 gr gustina
35 gr maslaca

Prokuhati mlijeko s vanilijom, prelitit preko prethodno izmiksanih
jaja, secera i gustina. Vratiti na vatru i kuhati 20-30 sekundi uz neprestano mijesanje
pjenjacom. Skinuti s vatre i umijesati maslac.








Prhko slatko tijesto s bademima

125 gr maslaca
85g sitnog secera
1 mahuna vanilije
25g mljevenih badema
1 jaje
210 gr brasna (2/3 brasna za kolace s niskim postotkom bjelancevna i 1/3 obicnog brasna)

Izmiksati mikserom puter, secer, sol, sjemenke vanilije  i bademe. Umijesati jaje.
Dodati brasno i vrlo kratko izmiksati sve zajedno, tek toliko da se sve sjedini.
Ohladiti bar 2 sata prije valjanja.