nedjelja, 22. rujna 2013.

Ciabatta s prirodnim kvascem

Ciabatta

310 gr bijelog brasna (12% bjelancevina)
50 gr integralnog brasna

410 aktivnog bijelog startera,  100% vlaznost
236 gr hladne vode

18 gr soli

Pomijesati sve sastojke osim soli. Miksati mikserom,1-2 min na najanjoj brzini, tek toliko
da se svi sastojci spoje. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku 1 sat.

Dodati sol, pa nastavkom za tijesto, na srednjoj brzini, miksati 15-17 minuta. Prebaciti tijesto u staklenu zdjelu. Nakon 45 minuta razvuci i presaviti tijesto - zavuci mokru ruku ispod tijesta, razvuci uvis i presaviti na suprotnu stranu. Zarotirati zdjelu za 45 stupnjeva i ponoviti isti postupak.  Ponoviti jos 2 puta. Prekriti zdjelu prozirnom folijom. Ponviti razvlacenje i presavijanje jos 2 puta, s razmakom od 45 minuta.
Ostaviti zdjelu s tijetom   u hladnjaku 7-12 sati.
2 sata prije pecenja prebaciti tijesto na radnu plocu, spatulom podijeliti na 2 dijela, pa prebaciti na pouljeni i pobrasnjeni papir za pecenje. Rukama formirati tijesto u oblik pravokutnika. Prekriti prozirnom folijom tako da folija ne dodiruje tijesto. Ostaviti da se dize 1.5 - 2 sata. Pecnicu zagrijati na 230 stupjeva, na dno staviti metalnu zdjelu. Kad je pecnica zagrijana, uliti malo vode u metalnu zdjelu, ubaciti tijesto, i
prskalicom za vodu naprskati unutrasnjost pecnice.
Peci 15 minuta, izvaditi zdjelu s vodom, smanjiti temperaturu na 200 i peci jos
15-20 min.








Nema komentara:

Objavi komentar