srijeda, 14. veljače 2018.

Kocke od maka i jagoda

Recept je za tortu dimenzija 16 x 16 x 5 cm.

Mousseline krema od maka


Recept za kremu je tu, uvecati sve sastojke za 15%

Biskvit

Recept za biskvit je tu, potrebno je otprilike 3/4.

Djem od jagoda

Potrebno je 

600 gr pirea od jagoda
12 gr pektina NH
par zlica secera


Oko 600-700 gr jagoda umiksati u blenderu, dodati secera i soka od limuna po zelji. Odvojiti 600 gr i staviti na laganu vatru. Pomijesati pektin i secer. Kad jagode dostignu 40 stupnjeva, dodati par zlica pirea u smjesu pektina i secera, zatim sve zajedno nazad u pire, na taj nacin ce se sprijeciti stvaranje grudvica. Kad prokuha skinuti s vatre, ohladiti. Preliti preko biskvita kad pocne da se stvrdnjava.
Recept je baziran na valrhoninom receptu, ali to je manje vise standardni recept za djem s NH pektinom (2% pektina).







petak, 2. veljače 2018.

Sous vide jabuke s mousseline kremom od maka u umaku od oraha i krusaka

Mousseline krema od maka


Mak

150 gr mljevenog maka
150 gr mlijeka
50 gr secera

Pomijesati sve sastojke i kuhati 1-2 minute.

Slasticarska krema


3 zumanjaka
65 gr secera
40 gr gustina
350 gr mlijeka
kora od limuna
sadrzaj jedne mahune vanilije ili vanilin extract ili zamijeniti dio secera vanilin secerom


Pomijesati gustin i secer, dodati u zumanjke, pa pjenjacom umiksati sve zajedno. Ako je pregusto doati par zlica hladnog mlijeka (od ovih 350 gr).

Prokuhano mlijeko, zajedno s korom od limuna i vanilijom, pomalo dodavati u  zumanjke uz neprestano mijesanje pjenjacom. Preliti smjesu nazad u posudu za kuhanje pa kuhati 1-2 minute. Cim se skine s vatre, pjenjacom umijesati 30 gr maslaca.

Mousseline krema


Kad se slasticarska krema ohladi mikserom umijesati 70 gr maslaca 150 gr kuhanog maka.

Jabuke


Jabuke oguliti, natopiti sokom od nekog citrusa i vakumirati. Kuhati na 80 stupnjeva oko sat vremena.

Umak od oraha


150 gr isjeckanih oraha
250 gr vrhnja
70 gr mlijeka

Peci orahe u pecnici 10-15 minuta na 150 stupnjeva. Prokuhati mlijeko i vrhnje, dodati orahe pa kuhati 15-20 minuta na najmanjoj mogucoj vatri. Procijedit kroz gusto sito, da ne bi bilo zabune, sacuvati vrhnje i mlijeko.

1 velika kruska
150 gr bijelog vina
150 gr vode
70 gr secera
sok od pola limuna

Prokuhati vino, vodu i secer, dodati ocicsenu i na 8 dijelova isjecenu krusku i sok od limuna. Kuhati 10 - 15 minuta ili dok kruska na omeksa. Izmiksati kruske i oko 100 gr tekucine u kojoj su se kuhale u blenderu. Pomijesati ovaj pire od krusaka s vrhnjem i mlijekom iz prethodnog koraka. Sve zajedno procijediti kroz  gusto sito ili cijediljku.








nedjelja, 9. srpnja 2017.

Makovnjaca u tijelu cokoladne torte

Napraviti biskvit i punjenje od maka prema receptu za Makovnjacu Philippea Conticinia, te mus od cokolade prema ovom receptu (prethodni post). U gotovi mus dodati par zlica/po zelji punjenja za makovnjacu.

Od biskvita izrezati krug kao podlogu za tortu, nanijeti 1 cm musa od cokolade i maka. Ostatk bisvita izrezati na trake siroke 2cm, premazati ih nadjevom od maka, te motati ih  u spiralu, nastavljajuci jednu traku na drugu dok ne dostigne velicinu kalupa za tortu. Poloziti spiralu na mus, te jos jedan sloj musa na spriralu.