nedjelja, 27. srpnja 2014.

Pereci s prirodnim kvascem



400 gr brasna
200 gr vode

100 gr aktivnog startera 100% vlaznosti
50 gr brasna

25 gr maslaca
10 gr soli

Ukupna vlaznost tijesta 50%.

400 gr brasna pomijesati s 200 gr vode tek toliko da se sastojci spoje u jednolicnu masu. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti dok predtijesto ne bude gotovo.

Starter pomijesati s 50 gr brasna i ostaviti da se dize na sobnoj temperaturi  oko 3-4 sata dok se ne udvostruci.

Isjeci tijesto i predtijesto na komadice velicine sljive, dodati maslac i sol i miksati mikserom oko 6-7 minuta. Ubaciti tijesto u zdjelu, prekriti prozirnom folijom, ostaviti na sobnoj temperaturi par sati, zatim u hladnjaku desetak sati.
Tijesto podijeliti na komade teske 70 gr. Razvaljati ih u oblik vretena duzine 40 cm. Ako tijesto postane tvrdoglavo prije nego se dostigne zeljena duzina, ostaviti ga da se malo opusti, nastaviti s valjanjem nakon 5-10 minuta. Formirati perece i ostaviti ih da se dizu na sobnoj temperaturi 2-3 sata. 30-60 minuta prije pecenja staviti perece u hladnjak, hladno tijesto bolje drzi oblik u kljucaloj vodi.

Prokuhati 2.5 l vode i 200 gr sode bikarbone (sodu ubaciti prije nego voda prokljuca da bi se izbjegla burna reakcija), ubaciti 2-3 pereca i kuhati 30 sekundi. Vaditi ih supljacom i stavljati na pleh oblozen papirom za pecenje. Ziletom napraviti rez na debljem dijelu, posuti listicima soli i peci 15-20 minuta. Poceti sa 180, nakon deset minuta pomalo smanjivati temperaturu. Po zelji, mogu se prmazati jajem umucenim s malo vode.
Mogu se napraviti i u obliku zemicke, u tom slucaju komadi trebaju biti 100 - 110 grama.


NAPOMENA: Pereci mogu biti opasni, zlobnici bi rekli perec je izgubio - Perec - G.W.B 0:1.








Nema komentara:

Objavi komentar