220 gr maslaca i 20 gr praha od malina.
nedjelja, 10. studenoga 2013.
Kroasani s prahom od malina
Potpuno isti recept, jedina razlika je u maslacu za laminiranje, umjesto 240 gr maslaca ovdje je
220 gr maslaca i 20 gr praha od malina.
220 gr maslaca i 20 gr praha od malina.
nedjelja, 3. studenoga 2013.
Brioche laminiran makom
Lisnato brioche tijesto
Tijesto
50 gr mlakog mlijeka
50 gr brasna
3-4 gr suhog kvasca
300 gr brasna
170 gr aktivnog startera
40 gr secera
120 gr jaja (2 jaja)
50 gr hladnog maslaca izrezanog na tanke listice
Pomijesati prva tri sastojka i ostaviti dok se ne uspjeni. Dodati u
ostale sastojke pa umijesiti glatko tijesto mikserom, 5-6 minuta na srednjoj
brzini. Na kraju umiksati maslaca. Spljostiti tijesto, umotati u prozirnu
foliju i ostaviti u hladnjaku 10-12 sati.
Maslac za laminiranje
180 gr omeksalog maslaca
70 gr mljevenog maka
20 gr paste od crnog sezama (ako vam se nadje pri ruci)
Umiksati vilicom sve satojke i razvaljati u kvadrat sa stranicom od 16 cm.
Ostaviti u hladnjaku dok se ne stvrdne.
Nadjev 1
250 gr svjezeg sira (ricotta blago fermentirana u ovom slucaju)
2 zumanca
par zlica secera
par kapi ekstrakta vanilije
kora od limuna
kandirani citrus, isjecen na sitne komadice
Sve zajedno umutit vilicom u homogenu masu
Nadjev 2
150 gr maka
par zlica secera
kora od limuna
1-2 dcl mlijkea
Prokuhati sve sastojke.
Premaz
Umutiti 1 jaje i par zlica vode
Napraviti lisnato tijesto sljedeci isti postupak kao kod kroasana.
Za jastucice izrezati tijesto na kvadrat 13*13 cm, napuniti nadjevom sa sirom, presaviti kao pismo.
Za puzice izrezati tijesto dimenzija 4*16 cm, premazati nadjevom s makom, zarolati u valjak.
Premazati i ostaviti da se dize 2-3 sata.
Peci 10 minuta na 200 stupnjeva, zatim 10 min na 180-190 stupnjeva.
nedjelja, 27. listopada 2013.
Cokoladni bomboni sa suhim smovkama i lovorovom listom
Lovorov list samljeti u blenderu, prah prosijati par puta kroz gusto sito.
Za omotac:
250 gr bijele cokolade
meso od desetak velikih suhim smokava
1-2 male zlice lovorovog lista u prahu.
Punjenje
80 gr paste od pecenih badema
40 gr mesa od suhih smokava
130 gr bijele cokolade
100 gr vrhnja
2 zlice lovorovog lista u prahu.
Napraviti ganache od cokolade, koristeci ostatak cokolad za oblaganje kalupa i prokuhanog vrhnja, dodati lovorov list u prahu.
Pastu od badema, suhe smokve i par zlica ganachea izmijesati viliicom dok se malo ne razrijedi pa pomijesati s ostatkom ganachea. Puniti kalup kad temperatura padne ispod 30 stupnjeva.
Kod zatvaranja kalupa koristiti cokoladu bez smokava, jer zrnca suhih smokava mogu ostetiti cokoldadnu podlogu.
Za omotac:
250 gr bijele cokolade
meso od desetak velikih suhim smokava
1-2 male zlice lovorovog lista u prahu.
Punjenje
80 gr paste od pecenih badema
40 gr mesa od suhih smokava
130 gr bijele cokolade
100 gr vrhnja
2 zlice lovorovog lista u prahu.
Napraviti ganache od cokolade, koristeci ostatak cokolad za oblaganje kalupa i prokuhanog vrhnja, dodati lovorov list u prahu.
Pastu od badema, suhe smokve i par zlica ganachea izmijesati viliicom dok se malo ne razrijedi pa pomijesati s ostatkom ganachea. Puniti kalup kad temperatura padne ispod 30 stupnjeva.
Kod zatvaranja kalupa koristiti cokoladu bez smokava, jer zrnca suhih smokava mogu ostetiti cokoldadnu podlogu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)