petak, 4. srpnja 2014.

Vruca cokolada s pecenim kestenima i karameliziranim briochem

1000 gr mlijeka
500 gr vrhnja
500 gr kestena
3-4 zlice paste od kestena
1 mahuna vanilije
120 gr cokolade


Kestene (skupa s korom) isjeci na velicinu graska  i peci na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta pa usuti u prokuhano mlijeko i vrhnje, u koje smo prethodno ubacili vaniliju. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Nakon 2 sata, ponovno prokuhati mlijeko  i procijediti, dodati pastu od kestena i cokoladu. Kad se cokolada otopi umiksati sve stapnim mikserom.

Pasta od kestena se napravi tako da se kuhani kesteni uz dodatak vode ili mlijeka  umiksaju u blenderu u finu pastu. Tekucine dodati tek toliko da se omoguci miksanje. Ako ce se pasta odmah potrositi moze se koristiti mlijeko.

Brioche isjeci na prutice i peci na 100 stupnjeva dok ne dobije lijepu karamel boju.

Recept za toplu cokoladu je od Dane Cree, preuzet s Tasting Table.






ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Makovnjaca u tijelu cokoladnog bombona


Od ostataka tijesta za makovnjacu ispeci mali kruh, izrezati ga na tanke snite i peci u pecnici na 100-120 stupnjeva 1-2 sata dok ne dobije zlatnu karamel boju.



Samljeti ovako dobijen kruh u blenderu, dodati malo kore od limuna, desetak grama mahleba, ako je dostupan.



Sjediniti masu s rastopljenim maslacom i bijelom cokoladom, otprilike 20 gr maslaca i 20 gr cokolade na 100 gr samljevenog kruha.




Drugi dio punjenja je ostatak nadjeva za makovnjacu.

Oblaganje kalupa

Temperirati malo tamne cokolade. Umociti cetku s tvrdim dlakama, prstom  nategnuti dlake i otpustiti u smjeru kalupa.



Kad se cokolada osusi, spatulom skinuti visak cokolade.



Obloziti kalup mlijecnom cokoladom. Ovo je pogled sa straznje strane kalupa.



Napuniti kalup punjenjem od karameliziranog tijesta, zatim nadjevom za makovnjacu. Zatvoriti kalup mlijecnom cokoladom.







nedjelja, 20. travnja 2014.

Makovnjaca

Tijesto:

400 gr brasna
200 gr aktivnog startera (100% vlaznost)
3 jaja
50 gr mlijeka
80 gr secera
kora od jednog limuna

125 gr maslaca


Pomijesati sve sastojke osim malaca i mijesiti mikserom dok se ne dobije glatko tijesto s razvijenim glutenom, planetarnim mikserom pri maloj brzine moze potrajati 15-20 minuta. Dodati maslac i nastaviti s miksanjem dok se maslac ne sjedini s ostatkom tijesta, daljnih 10 - 15 minuta. Ostaviti tijesto da se dize preko noci. Ukoliko je vrijeme toplije, moze se smanjiti kolicina startera na 150 gr, u tom slucaju povecati kolicine brasna i mlijeka za 25 gr.

Nadjev:

150 gr mljevenog maka
150 gr mlijeka
50 gr secera
70 gr cokolade

Prokuhati sve sastojke osim cokolade par minuta, skinuti s vatre pa dodati cokoladu. Dobro izmjesati i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Razviti tanko tijesto, otprilike 60x40 cm, razrezati ga na pola,  premazati tankim slojem nadjeva i zarolati u valjak po kracoj stranici. Valjak presjeci na pola slasticarskom spatulom, napraviti pletenicu i staviti u posudu za pecenje. Ostaviti da se dize oko 2 sata. Premazati razmucenim jajem i posuti komadicima secera. Peci oko 35-40 minuta, prvih 15 minuta na 180, zatim smanjiti na 160-170.















Takodjer, valjci se mogu isjeci na manje komade, pa slagati u posudi za pecenje okomito ili vodoravno.