nedjelja, 21. svibnja 2017.
Kolac od lubenice
Recept, uz neznatne izmjene, dolazi od slasticarne Black Star Pastry iz Sydenya. Sok od ruze, iz originalnog recpta je zamijenjen marakujom, uz dodatak gela od dinje. Ideja za marakuja i dinju dolazi sa sajta https://www.foodpairing.com/en/home (besplatna registracija), gdje se vidi da se odlicno uparuju s lubenicom.
Biskvit
5 bjelanca
150 gr mljevenih badema
200 gr secera
Umiksati bjelance i secer u trvdi snijeg, dodati mljevene bademe, razmazati na papir za pecenje dimenzija 40x30 cm. Peci desetak minuta na 190 ili dok ne potamni. Izrezati na 2 komada kad se ohladi.
Krema
300 gr vrhnja
50 gr secera
Prah ili sok od marakuje po zelji
Umikstati vrhnje i secer, dodati marakuje po zelji.
Tekuci gel od dinje
200 gr dinje
3 gr agar agara
2 zlice secera
Prokuhati pire od dinje (dinja izmiksana u blenderu), dodati agar agar i secer, kuhati oko jedne minute. Ohladiti dok se ne stvrdne. Miksati u blenderu dok se ne pretvori u sjajni, glatki gel. Ako je gel previse gust, mose se dodati par zlica vode.
Lubenica
Isjeci komad lubenice debljine 1 cm
Jagode
250 gr, isjeci na certvtine
Mljeveni badem za posipanje lubenice
Na prvi biskvit nanijeti malo manje od pola kreme, posuti ga mljevenim bademima, pa poloziti sloj lubenice. Posuti lubenicu bademima, nantijeti drugi sloj kreme, vodeci racuna da ostane malo kreme, tek toliko da se premaze gornji biskvit, te drugi dio biskvita na kremu. Premazati ostatkom kreme. Ukrasiti jagodama i gelom od dinje.
nedjelja, 14. svibnja 2017.
Babka od pistaca
Recept je skoro isti kao i za makovnjacu, uz sljedece izmjene:
100 gr maslaca i 80 gr secera zamijenjeno je sa 200 gr praline paste od pistaca, gdje je 60% pistaca i 40% secera. Punjenje, t.j. premaz je "gianduja" od pistaca i karamelizirane bijele cokolade, 200gr cokolade i 200 gr paste od pistaca. Postupak je isti kao i kod makovnjace, praline pasta i maslac se dodaju na kraju mijesenja. Temperatura gianduje bi trebala biti tek nesto iznad temperature kristaliziranja, tako da se lagano strvrdne kad se razmaze. Iako je pecena na istoj temperaturi kao i makovnjaca, kora je nesto tamija, pretpostavljam zbor karameliziranog secera iz praline paste.
100 gr maslaca i 80 gr secera zamijenjeno je sa 200 gr praline paste od pistaca, gdje je 60% pistaca i 40% secera. Punjenje, t.j. premaz je "gianduja" od pistaca i karamelizirane bijele cokolade, 200gr cokolade i 200 gr paste od pistaca. Postupak je isti kao i kod makovnjace, praline pasta i maslac se dodaju na kraju mijesenja. Temperatura gianduje bi trebala biti tek nesto iznad temperature kristaliziranja, tako da se lagano strvrdne kad se razmaze. Iako je pecena na istoj temperaturi kao i makovnjaca, kora je nesto tamija, pretpostavljam zbor karameliziranog secera iz praline paste.
nedjelja, 7. svibnja 2017.
Torta od karamelizirane bijele cokolade i marakuje
Za tortu 27x18x4.5 com
Cokoladni jaconde biskvit
150 gr secera
40 gr brasna
150 gr mljevenih badema (moze i przenih)
30 gr kakao praha
210 gr jaja
Pomijesati suhe sastajke, dodati lagano umucena jaja i umiksati u pastu, lagano umijesati snijeg od
140 gr bjelanjaka
20 gr secera
te kraju dodati
30 gr otopljenog maslaca.
Razmazati smjesu spatulom na na sloj debljine 5mm. Peci 8-10 min na 200 stupnjeva.
Ganache
200 gr karamelizirane bijele cokolade
180 gr vrhnja
30 gr maslaca
3 kavene zlice marakuje u prahu
Mus
Napraviti englesku kremu od
200 gr vrhnja
200 gr mlijeka
4 zumanca
dodati
3 lista natopljene zelatine
preliti preko
300 gr karameliziranje bijele cokolade i
3 kavene zlice marakuje u prahu
dodati sadrzaj
10 prsenastih limeta
Kad se ohladi dodati
300 gr umiksanog vrhnja.
Sjajna glazura
95 gr vode
150 gr secera
150 gr glukoze (tekuce)
110 gr kondenziranog mlijeka
14 gr zelatine u listovima
160 gr karamelizirane bijele cokolade
Prokuhati vodu, secer i glukozu, skinuti s vatre, dodati natopljenu zelatinu i kondenzirano mlijeko, Preliti preko cokolade. Upotrijebiti kad temperatura padne na 35 stupnjeva.
Cokoladni jaconde biskvit
150 gr secera
40 gr brasna
150 gr mljevenih badema (moze i przenih)
30 gr kakao praha
210 gr jaja
Pomijesati suhe sastajke, dodati lagano umucena jaja i umiksati u pastu, lagano umijesati snijeg od
140 gr bjelanjaka
20 gr secera
te kraju dodati
30 gr otopljenog maslaca.
Razmazati smjesu spatulom na na sloj debljine 5mm. Peci 8-10 min na 200 stupnjeva.
Ganache
200 gr karamelizirane bijele cokolade
180 gr vrhnja
30 gr maslaca
3 kavene zlice marakuje u prahu
Mus
Napraviti englesku kremu od
200 gr vrhnja
200 gr mlijeka
4 zumanca
dodati
3 lista natopljene zelatine
preliti preko
300 gr karameliziranje bijele cokolade i
3 kavene zlice marakuje u prahu
dodati sadrzaj
10 prsenastih limeta
Kad se ohladi dodati
300 gr umiksanog vrhnja.
Sjajna glazura
95 gr vode
150 gr secera
150 gr glukoze (tekuce)
110 gr kondenziranog mlijeka
14 gr zelatine u listovima
160 gr karamelizirane bijele cokolade
Prokuhati vodu, secer i glukozu, skinuti s vatre, dodati natopljenu zelatinu i kondenzirano mlijeko, Preliti preko cokolade. Upotrijebiti kad temperatura padne na 35 stupnjeva.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)