Potrebno je:
pola tijesta (2 jufke) iz ovog recepta
1 kg krompira
1 XL ili 2 M kapule
Izrezati krompir na sitne kockice, najjednostavnije je izrezati krompir na ploske, zatim na prutice i na kraju kockice. Kapulu izribati ili isto tako isjceckati na najmanje moguce kockice. Popapriti i posoliti po zelji. Razvlacenje tijesta je opisano na gornjem linku.
petak, 27. travnja 2018.
Krompirusa
srijeda, 25. travnja 2018.
Kroasani s prirodnim kvascem II
Zapeo mi je za oko ovaj recept, dosta uspjesnih radova je prikazano na facebook grupi Perfect Sourdough.
77 gr vode
140 gr mlijeka
125 gr aktivnog startera, 100% vlaznost
55 gr secera
10 gr soli
55 gr maslaca
Tijesto
437 gr brasna, po mogucnosti s vecim udjelom bjelancevina77 gr vode
140 gr mlijeka
125 gr aktivnog startera, 100% vlaznost
55 gr secera
10 gr soli
55 gr maslaca
Maslac za laminiranje
250 grZa premazivanje
Jaje razmuceno s malo vode
1.dan navecer
Ubaciti sve sastojke za tijesto osim maslaca u zdjelu miksera , miksati par minuta, dodati maslac, mijesiti dok se maslac ne sjedini s tijestom. Voditi racuna da se tijesto ne mijesi predugo, gluten ce se razviti tijekom razvlacenje tijesta. Razvijeni gluten u ovom trenutku moze otezati razvlacenje tijesta kasnije. Ostaviti tijesto na sobnoj temperaturi par sati, zatim ga prebaciti u hladnjak.
2. dan poslijepodne
Razvuci maslac na kvadrat 20x20 cm, oklagijom izmedju papira za pecenje. Razvuci tijesto na kvadrat dimenzija 30x30cm. Dalje slijediti upute iz prethodnog recepta. Kad su kroasani formiran prekriti ih prozirnom folijom i ostaviti oko 5 sati na sobnoj temperaturi, ako je toplije skratiti vrijeme. Ubaciti ih u hladnjak preko noci.
3. dan prijepodne (ili kasnije)
Sat vremena prije pecenja zvaditi kraosane iz hladnjaka , premazati ih jajem koje smo razmutili s malo vode. Ugrijati pecnicu na 220, zatim smanjiti na 180. Ubaciti kroasane u pecnicu i peci 25-30 minuta. Ohladiti ih 15 minuta.
subota, 31. ožujka 2018.
Karamelizirana bijela cokolada i dehidrirani brioche
Brioche
Isti recept kao i za prethodni post
400 gr brasna
200 gr aktivnog startera (100% vlaznost)
3 jaja
50 gr mlijeka
80 gr secera
8 gr soli
kora od pola limuna
175 gr maslaca
1 jaje za premazivanje
Pomijesati sve sastojke osim maslaca pa mijesiti mikserom desetak minuta, dodati maslac i nastaviti s miksanjem dok se maslac ne sjedini s ostatkom tijesta Ostaviti tijesto da se dize preko noci.
Formirati tijesto u oblik kugle, ubaciti u posudu za pecenje, prethodno premazanu maslacem. Ostaviti tijesto da se dize par sati. Peci na 180 stupnjeva dvadesetak minuta.
Ohladiti, isjeci na kriske i susiti u pecnici na 100 stupnjeva par sati, dok ne dobije zlatnu boju. Rezultat je ekstremno krckavi kruh a da uz to nije uopce tvrd. Prije upotrebe izmrviti na komade velicine ljesnjaka
Karamelizirana bijela cokolada
Kad cokolada dostigne 30 stupnjeva doadti dehidrirani brioche, vodeci racuna da smjesa ostane tekuca da bi se mogla uliti u kalupe.
Oznake:
brioche,
dehidrirani brioche,
karamelizirana bijela cokolada,
kiselo tijesto,
pocetno tijesto,
prirodni kvasac,
slatko dizano tijesto s prirodnim kvascem,
sourdough
Pretplati se na:
Postovi (Atom)