četvrtak, 22. rujna 2022.

Sladoled od dunja i malina

Za temperaturu zamrzivaca -11

285 gr mlijeka
60 gr vrhnja (% masnoce)
265 gr pirea od dunja (*)

45 gr obranog mlijeka u prahu
30 gr dekstroze u prahu
60 gr secera
15 gr malina u prahu (opcionalno)


Za temperaturu zamrzivaca -18

245 gr mlijeka
60 gr vrhnja (% masnoce)
265 gr pirea od dunja (*)

50 gr obranog mlijeka u prahu
105 gr dekstroze u prahu
15 gr secera
15 gr malina u prahu (opcionalno)

Pomijesati mlijeko, vrhnje i pire od dunja,  dodati pomijsane suhe sastojke, kuhati dok se suhi sastojci ne otope, uz neprestano mijesanje pjenjacom. Kad se ohladi pustiti da odstoji u frizideru desetak sati prije pravljenja sladoleda. Sluzit uz  confit od dunja zajedno s pripadajucim sokom i  crumble od ljesnjaka. Zbog velikog udjela pektina u dunjama nije potrebno dodavati nikakav stabilizator.
Samo zadnja slika je sa prahom od malina.


(*) Dunje rascetvoriti, oguliti i odstraniti tvrdu sredinu. Isjeci na 1-2 cm kockice, dodati 5% secera, vanilin secera, kore od limuna i sok od limuna. Prekriti folijom i peci  oko 2 i po sata na 150 stupnjeva. Kad se ohladi zgnjeciti gnjecilicom za krompir.












utorak, 30. kolovoza 2022.

Confit od dunja

 Recept je za posudu 20x12x7 cm

1.5 - 2 kg dunja
70-100 gr secera, ukljucujuci desetak grama vanilin secera
kora i sok od jednog limuna

Pomijesati secer, vanilin secer i koru od limuna.
Dunje rascetvoriti, oguliti,  odstraniti tvrdu jezgru i isjeci na sto tanje kriske. U posudu slagati jedan po jedan red dunja, svaki red posuti smjesom secera i kore od limuna i tako do vrha posude. Dunje mogu ici i preko ivice posude 1-2 cm, tokom pecenja ce se spustiti. Posudu omotati aluminijskom folijom. Peci 3 sata na 140-150 stupnjeva.
Ovako pecene dunje, kad se ohlade,  potrebno je opteretiti, idealno jos jednom  istom ovakvom posudom. Dunje preliti sokom od limuna,  prekriti aluminijskom folijom, na to staviti drugu posudu i na nju neki tezi predmet, lonac ili slicno. Ostaviti ovako optereceno preko noci. Dobro ohladiti.  

 










srijeda, 24. kolovoza 2022.

Crumble od orasastih plodova

Ovo nije samostalni slatkis, iako u trenucima krize moze i za to posluziti, vec dodatak drugim slatkim jelima radi teksturalnog kontrasta. Recept je vrlo jednostavan, ista kolicina brasna, secera, mljevenih orasastih plodova, u ovom slucaju ljesnjaka  i otopljenog maslaca. Smjesa se pomijesa i usitni viljuskom dok se ne dobiju sitne grudvice. Ove grudvice se rasire u jedan tanki sloj na papiru za pecenje. Pece se desetak minuta na 170 stupnjeva. Drzati na oku tokom pecenja i cesto mijesati  je vrlo lako zagori, pogotovu na krajevima.