subota, 11. travnja 2020.
Bijeli kruh sa slatikim/osmotolerantnim starterom
170 gr slatkog startera (100 gr bijelog brasna, 50 gr vode, 20 gr secera)
400 gr bijelog brasna (11,5% proteina)
200 gr semoline (semola rimacinata) od durum psenice
440 gr vode ( 70% vlaznost - ukljucujuci vodu i brasno iz startera)
15-20 gr soli
1. Namakanje
Pomijesati sve sastojke osim startera, tek toliko da se spoje u homogenu masu. Prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti 30 minuta.
2. Namakanje sa starterom
Dodati starter izrezan na manje komadice i umijesti u osatak tijesta. Ovo se moze odraditi i u mikseru, mijesiti otprilike 1 minut. Ostaviti 30 minuta.
3. Mijesenje mikserom
Mijesiti 2 minuta na najmanjoj brzini uz postepeno dodavanje soli, dodatnih 3 minuta na srednjoj brzini. Prebaciti tijesto u zdjelu, odraditi odmah jedno rastezanje s preklapanjem (stretch and fold)
4. Rastezanje s preklapanjem
Odraditi dodatna 3 rastezanja s preklapanjem, svako 30-40 min.
5. Prvo formiranje kruha
Prebaciti tijesto na pobrasnjenju plohu, koje ce se lagano razliti u oblik kruga. Na 6-7 mjesta uhvatiti obod ovog kruga i prebaciti tijesto prema sredini. Preokrenuti tijesto tako da spoj bude prema radnoj ploci. Ostaviti tjesto pola sata.
6. Formirati kruh u oblik kugle i ubaciti u kosaru. Ostaviti pola sata.
Ovdje je potrebno napomenuti da tijesto ne bi smjelo narasti vise od 15-20% prije sljedeceg koraka, hladne fermentacije.
7. Hladna fermentacija.
Prebaciti tijesto u hladnjak i ostaviti ga 18-24 sata, vjerojatno moze i duze, ali nisam nikad probao.
8. Pecenje
Zagriajati pecnicu skupa s posudom za pecenje na 250. Peci prvih pola sata u pokopljenoj posudi, prvih 15 min na 250, sljedecih 15 na 200. Otklopliti posudu i peci daljnih pola sata, postepeno smanjujuci temperaturu do 170.
Ovo su otprilike svi koraci u izradi kruha u idealnim uvjetima kad se ima dovoljno vremena. U najjednostavnijem slucaju, moze se sve ubaciti u mikser, mijesti desetak minuta, formirati kruh, ubaciti tijesto u kosaru, ostaviti na sobnoj temperaturi par sati dok malo ne naraste, zatim ubaciti u hladnjak.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar