nedjelja, 12. travnja 2015.
petak, 3. travnja 2015.
Nabujak od maka
Osnovni recept za nabujak je iz Conticinijeve knjige "Sensation choux". Specificnost recepta je sto kao podlogu za nabujak koristi osim uobicajene slasticarske kreme i tijesto za eklere. Ovdje je neznatno povecana kolicina bjelanjaka uz dodatak maka.
Potrebno je:
150 gr tijesta za eklere
120 gr slasticarske kreme (recept je nize)
15 gr zumanjka
85 gr bjelanjaka
40 gr mljevenog maka
ribana kora od jedne narance
Pecnicu ugrijati na 190.
Posude za nabujak premazati maslacem i posuti secerom, vodeci racuna
da je sva povrsina prekrivena.
Umiksati bjelanjke i secer.
Pomijesati tijesto za eklere, slasticarsku kremu, zumanjke i mak. Dodati cetvritinu
bjelanjaka i dobro umijesati u ostatak tijesta. Njezno umijesati ostatak bjelanjaka.
Napuniti posude za nabujak do vrha i poravnati spatulom.
VAZNO: Napraviti prstom mali utor izmedju ruba posude i tijesta, sto ce omoguciti
da nabujak ravnomjerno raste.
Peci 12 minuta na 190, smanjiti na 170 i peci jos 5-6 minuta.
Slasticarska krema (Conticinijev recept)
250 gr mlijeka
40 gr zumanjaka
10 gr brasna
12 gr gustina
45 gr secera
sadrzaj par mahuna vanilije ili zamijeniti dio secera vanilin secerom
Pomijesati secer, gustin i brasno, dodati u jaja i malo umiksati mikserom. Ako je
pregusto dodati par zlica mlijeka od ovih 250 gr.
Mlijeko prokuhati, preliti mali dio po umiksanim zumanjcima i dobro umijesati.
Smjesu zumanjaka i mlijeka vratit nazad u ostatak mlijeka i kuhati uz energicno mijesanje
pjenjacom 1-2 minuta.
Potrebno je:
150 gr tijesta za eklere
120 gr slasticarske kreme (recept je nize)
15 gr zumanjka
85 gr bjelanjaka
40 gr mljevenog maka
ribana kora od jedne narance
Pecnicu ugrijati na 190.
Posude za nabujak premazati maslacem i posuti secerom, vodeci racuna
da je sva povrsina prekrivena.
Umiksati bjelanjke i secer.
Pomijesati tijesto za eklere, slasticarsku kremu, zumanjke i mak. Dodati cetvritinu
bjelanjaka i dobro umijesati u ostatak tijesta. Njezno umijesati ostatak bjelanjaka.
Napuniti posude za nabujak do vrha i poravnati spatulom.
VAZNO: Napraviti prstom mali utor izmedju ruba posude i tijesta, sto ce omoguciti
da nabujak ravnomjerno raste.
Peci 12 minuta na 190, smanjiti na 170 i peci jos 5-6 minuta.
Slasticarska krema (Conticinijev recept)
250 gr mlijeka
40 gr zumanjaka
10 gr brasna
12 gr gustina
45 gr secera
sadrzaj par mahuna vanilije ili zamijeniti dio secera vanilin secerom
Pomijesati secer, gustin i brasno, dodati u jaja i malo umiksati mikserom. Ako je
pregusto dodati par zlica mlijeka od ovih 250 gr.
Mlijeko prokuhati, preliti mali dio po umiksanim zumanjcima i dobro umijesati.
Smjesu zumanjaka i mlijeka vratit nazad u ostatak mlijeka i kuhati uz energicno mijesanje
pjenjacom 1-2 minuta.
nedjelja, 15. ožujka 2015.
Mlijecni kruh - Pan de Mie
200 gr aktivnog startera
500 gr bijelog brasna
300 gr mlijeka
30 gr secera
50 gr maslaca
12 gr soli
Pomijesati sve sastojke osim soli i maslaca u zdjeli miksera i ostaviti
30 minuta da se brasno namoci. Dodati sol pa mijesiti mikserom dok se ne dobije
glatko tijesto, desetak minuta. Dodati maslac i mijesiti daljnih pet minuta.
Ostaviti da se dize 5-6 sati ili dok se tijesto ne udvostruci.
Podijeliti tijesto na 3 dijela. Svaki dio razvaljati i preklopiti na 3 dijela, kao
kad se radi lisnato tijesto. Ponoviti preklapanje jos jednom pa formirati kugle. Prebaciti ih u posudu
za pecenje i ostaviti da se dizu oko 90 minuta, tijesto treba vidno da naraste.
Premazati povrsinu otopinom jaja i vode. Peci oko 45 minuta, poceti na 190 i postepeno
smanjivati, zavsiti na 160.
Peceno u posudi dimenzija 28 x 11 x 9 cm.
500 gr bijelog brasna
300 gr mlijeka
30 gr secera
50 gr maslaca
12 gr soli
Pomijesati sve sastojke osim soli i maslaca u zdjeli miksera i ostaviti
30 minuta da se brasno namoci. Dodati sol pa mijesiti mikserom dok se ne dobije
glatko tijesto, desetak minuta. Dodati maslac i mijesiti daljnih pet minuta.
Ostaviti da se dize 5-6 sati ili dok se tijesto ne udvostruci.
Podijeliti tijesto na 3 dijela. Svaki dio razvaljati i preklopiti na 3 dijela, kao
kad se radi lisnato tijesto. Ponoviti preklapanje jos jednom pa formirati kugle. Prebaciti ih u posudu
za pecenje i ostaviti da se dizu oko 90 minuta, tijesto treba vidno da naraste.
Premazati povrsinu otopinom jaja i vode. Peci oko 45 minuta, poceti na 190 i postepeno
smanjivati, zavsiti na 160.
Peceno u posudi dimenzija 28 x 11 x 9 cm.
Oznake:
kiselo tijesto,
kruh,
prirodni kvasac,
sourdough
Pretplati se na:
Postovi (Atom)