srijeda, 24. kolovoza 2022.

Crumble od orasastih plodova

Ovo nije samostalni slatkis, iako u trenucima krize moze i za to posluziti, vec dodatak drugim slatkim jelima radi teksturalnog kontrasta. Recept je vrlo jednostavan, ista kolicina brasna, secera, mljevenih orasastih plodova, u ovom slucaju ljesnjaka  i otopljenog maslaca. Smjesa se pomijesa i usitni viljuskom dok se ne dobiju sitne grudvice. Ove grudvice se rasire u jedan tanki sloj na papiru za pecenje. Pece se desetak minuta na 170 stupnjeva. Drzati na oku tokom pecenja i cesto mijesati  je vrlo lako zagori, pogotovu na krajevima.





srijeda, 17. kolovoza 2022.

Sorbet od kestena

Za 2 kg smjese za temperaturu zamrzivaca  -18. Za nesto vise temperature smanjiti kolicinu secera za 30 gr i povecati vodu za toliko.

500 gr pecenih kestena
160 gr secera (1)
340 gr vode (1)
615 gr vode (2)
100 gr secera (2)
200 gr glukoze u prahu
2.5 gr ksantan gume
2.5 gr guar gume
80 gr tekuce glukoze ili meda
20 gr ruma


U blenderu  umiksati kesten, secer (1) i vodu (1). Postepeno dodavati vodu (2) dok se  sve ne pretvori u glatku smjesu bez komadica kestena. Dodati ostatak vode i sjediniti s ostatkom smjese. Pomijesati suhe sastojke,  secer (2), glukozu u prahu i obje gume. Smjesu iz blendra ubaciti u lonac, dodati pomijsane suhe sastojke i ugrijati dok se secer ne otopi. Dodati tekucu glukozu. Kad se ohladi dodati rum. Ostaviti u frizideru najmanje 8 sati.






nedjelja, 10. srpnja 2022.

Brioche pogaca s pastom od maslina, pecenim paprikama i feta sirom

Mjere za okruglu tepsiju promjera 32 cm

Jedna mjera tijesta
200 gr pecenih paprika
pesto od bosiljka, recept slijedi

100 gr listova bosiljka
50 gr ribanog parmezana
50 gr bajama
1 rezanj cesnjaka, srednje velicine, ne zelimo da cesnjak dominira, tek toliko da se osjeti
ulja po potrebi
vrlo malo soli, ostali sastojci vec imaju dosta soli (masline, feta sir)
oko 50 gr izmrvljenog feta sira

Bosiljak ubaciti u kipucu vodu, kuhati oko 15 sekundi, procjediti i osusiti, koliko je moguce i praktcno. Ovako pripremljeni bosiljak ce sacuvati zelenu boju, enzimi odgovorni za tamnjenje se uniste kuhanjem. (Isti trik se moze primjeniti i na jagode, duze ce ostati svjeze ako se nakratko prokuhaju). Vise detalja mozete vidjeti ovdje

Ubaciti sve sastojke u blender, dodati ulja tek toliko da omoguci blenderu da samelje sve sastojke, zelimo izbjei previse ulja koje bi se razlivalo  tokom pecenja.

Tijesto nakon dizanja podijeliti na 2 dijela, razvaljati pvi dio, ubaciti u tepsiju koristeci oklagiju. Razmazati pesto, poredati paprike i posuti sirom. Razvaljati drugi dio tijesta, isto tako ga oklagijom prebaciti u tepsiju preko punjenja. Ustipnuti rubove tijesta tako da se spoje. Ostaviti da se dize 60-90 minuta. Izbosti tijesto viljuskom. Peci oko 15-20 minuta na 180.

Varijacije za punjenje: komiska pogaca, viska pogaca.