nedjelja, 30. studenoga 2014.

Makovnjaca Philippea Conticinia

Recept je iz knjige Sensations Choux, Philippea Conticinia, jedog od velikana francuskog slasticarstva.
Radi se o rolatu s izuzetno mekanim i prozracnim biskvitom, premazan makom uz dodatak slasticarske kreme.

Za biskvit je potrebno:

400 gr tijesta za eklere, koristiti obicno mlijeko u prahu,  recept daje tocno 400 gr
50 gr ulja od sjemenki od grozdja
120 gr bjelanjaka (od 4 manja jaja)
80 gr secera
kora od 2 narance

Umikstati bjelanjke i secer u cvrsti snijeg. U gotovo tijesto za eklere u 2-3 puta umijesati ulje pa dodati koru od narance. Dodati trecinu bjelanjaka i dobro umijesati. Lagano umijesati ostatak bjelanjaka. Razmazati tijesto  ulegnutom spatulom  na papir za pecenje. Ova kolicina tijesta je  dovoljna  za  dimenzije 38x28 cm, tijesto treba biti debljine oko 4 mm. Peci 13 minuta na 170 stupnjeva .

Premaz od maka

150 gr mljevenog maka
150 gr mlijeka
50 gr secera
kora od limuna
vanilija

Pomijesati sve zajedno i kuhati par minuta.

Slasticarska krema je  napravljena od 750 gr mlijeka, 60 gr gustina, 90 gr secera, vanilije i 4 zumanjka i nesto kore od limuna. Kremu dobro ohladiti. Otprilike trecina je dovoljna.

Odsjeci krajeve biskvita i premazati namazom od maka. 7 cm od kraceg ruba pravokutnika nanijeti slasticarskom vrecom 2 valjka slasticarske kreme, jedan do drugog, te jos jedan na ova dva.
Umotati biskvit u rolat, i ohladiti par sati u hladnjaku ili desetak minuta u zamrzivacu.










nedjelja, 27. srpnja 2014.

Tijesto za pizzu s pririodnim kvascem

Za 4 pizze (200 gr po komadu)

400 gr brasna
240  gr vode

100 gr aktivnog startera 100% vlaznosti
50 gr brasna
10 gr vode

10 gr soli
Po zelji par zlica maslinovg ulja

Ukupna vlaznost 60%.

Postupak za izradu tijesta je isti kao i za perece, dakle sastoji se iz 4 dijela - namakanje tijesta, fermentacija na sobnoj temperaturi, fermentacija u hladnjaku, pa ponovo fermentacija na sobnoj temperaturi. Vremana za svaku fazu su okvirna, mogu se bez problema prebaciti iz jednog dijela u drugi, skratiti, povecati, jedino pravilo je da duza fermentacija daje ukusnije tijesto.

400 gr brasna pomijesati s 240 gr vode,
Starter pomijesati s 50 gr brasna i 10 gr vode, ostaviti da se dize na sobnoj temperaturi  oko 3-4 sata dok se ne udvostruci.

Isjeci tijesto i predtijesto na komadice, dodati  sol i maslinovo ulje, ako se koristi,  miksati mikserom oko 6-7 minuta. Ubaciti tijesto u zdjelu, prekriti prozirnom folijom, ostaviti na sobnoj temperaturi par sati, zatim u hladnjaku preko noci.
Tijesto podijeliti na 4 komada, formirati kuglu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se dize 3-4 sata.







Pereci s prirodnim kvascem



400 gr brasna
200 gr vode

100 gr aktivnog startera 100% vlaznosti
50 gr brasna

25 gr maslaca
10 gr soli

Ukupna vlaznost tijesta 50%.

400 gr brasna pomijesati s 200 gr vode tek toliko da se sastojci spoje u jednolicnu masu. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti dok predtijesto ne bude gotovo.

Starter pomijesati s 50 gr brasna i ostaviti da se dize na sobnoj temperaturi  oko 3-4 sata dok se ne udvostruci.

Isjeci tijesto i predtijesto na komadice velicine sljive, dodati maslac i sol i miksati mikserom oko 6-7 minuta. Ubaciti tijesto u zdjelu, prekriti prozirnom folijom, ostaviti na sobnoj temperaturi par sati, zatim u hladnjaku desetak sati.
Tijesto podijeliti na komade teske 70 gr. Razvaljati ih u oblik vretena duzine 40 cm. Ako tijesto postane tvrdoglavo prije nego se dostigne zeljena duzina, ostaviti ga da se malo opusti, nastaviti s valjanjem nakon 5-10 minuta. Formirati perece i ostaviti ih da se dizu na sobnoj temperaturi 2-3 sata. 30-60 minuta prije pecenja staviti perece u hladnjak, hladno tijesto bolje drzi oblik u kljucaloj vodi.

Prokuhati 2.5 l vode i 200 gr sode bikarbone (sodu ubaciti prije nego voda prokljuca da bi se izbjegla burna reakcija), ubaciti 2-3 pereca i kuhati 30 sekundi. Vaditi ih supljacom i stavljati na pleh oblozen papirom za pecenje. Ziletom napraviti rez na debljem dijelu, posuti listicima soli i peci 15-20 minuta. Poceti sa 180, nakon deset minuta pomalo smanjivati temperaturu. Po zelji, mogu se prmazati jajem umucenim s malo vode.
Mogu se napraviti i u obliku zemicke, u tom slucaju komadi trebaju biti 100 - 110 grama.


NAPOMENA: Pereci mogu biti opasni, zlobnici bi rekli perec je izgubio - Perec - G.W.B 0:1.