nedjelja, 16. svibnja 2021.

Torta od pistaca


Recept je za tortu  promjera 16 cm i visine 6,5 cm, od tri sloja. 

Dacquoise  Biskvit


6 bjelanaca
150 gr secera
250 gr mljevenih pistaca

Umiksati bjelance i secer u tvrdi snijeg, pazljivo umijesati samljevene pistace. Ulegnutom spatulom nanijeti ovu smjesu na  papir za zapecenje dimenzija 40x30 cm. Peci 12 minuta na 170-180 stupnjeva.

Mousseline krema od pistaca


750 gr mlijeka
80 gr gustina
70 gr secera
6 zumanaca 
150 gr karamelizirane bijele cokolade
150 gr paste od pistaca
50 gr maslaca
2 lista zelatine 
vanilin stapic ili vanilin secer

Zelatinu potopiti u hladnu vodu.

Prvi korak je napraviti slasticarsku kremu:

Pomijesati secer i gustin pa  dodati zumancima, dodati par zlica hladnog mlijeka (od ovih 750 gr) lagano umiksati pjenjacom dok se ne dobije glatka smjesa. Mlijeko prokuhati skupa sa sadrzajem vanilin stapica, ako se koristi i korom od limuna. Kad prokuha manji dio postepeno dodati  zumancima uz neprestano mijesanje pjenjacom. Ovako temperiranu smjesu zumanca vratiti ostatku mlijeka, vratiti na vatru i kuhati 1-2 min uz neprestano i energicno mijesanje. 

U vrucu kremu dodati, uz neprestano mjesanje,  isccijedjene listove zelatine, cokoladu, pastu od pistaca i maslac. Ohladiti prije upotrebe.

















utorak, 19. svibnja 2020.

Savoiardi keksi s kavom

Potrebno je:

3 jaja
130 gr secera, od toga desetak grama vanilin secera
120 gr brasna
15 gr gustina

opcionalno
7 gr instant kave
kora od limuna

Razdvojiti zumanjke i bjelanjke. Umiksati zumanjke s dvadesetak grama secera.
Bjelanjke umiksati s ostatkom secera, secer dodati u 3-4 navrata. Kod zadnjeg dodavanja ostatak secera pomijesati s kavom, ako se koristi. Miksati dok se ne dostigne stadij cvrste kreme.

Umiksane zumanjke "razrijediti" s par zlica umiksanih bjelanjaka, zatim tako razrijezednje zumanjke umijesiti vrlo lagano natrag  u bjelanjke.
Pomijesati i prosijati gustin i brasno, zatim dodati koru od limuna, ako se koristi. Postepeno dodavati brasno  u bjelanjke mijesajuci vrlo pazljivo, najbolje silikonskom spatulom, vodeci racuna da se ocuva volumen umiksanih bjelanjaka.
Koristeci slasticarsku vrecicu, ovdje je koristen nastavak promjera 15 mm, istisnuti kekse zeljene duzine na papir za pecenje, ostavljajuci dovoljno razmaka. Prije pecenja, kroz sito ili finu cjediljku, posuti kekse secerom u prahu.

Peci 12-14 min na 170-175 stupnjeva, moze se provjeriti nakon desetak minuta. Pazljivo ih skinuti s papira za pecenje i prebaciti na restku za hladjenje.
Ova kolicina je bila dovoljna za 2 standardna lima, ja sam pekao jedan za drugim. Kad se pecnica malo ohladila, ubacio sam kekse, zajedno s resetkom, u jos uvijek mlaku pecnicu i ostavio ih preko noci (da se razumijemo, pecnica je iskljucena). Cuvati ih u hermeticki zatvorenoj posudi.








ponedjeljak, 11. svibnja 2020.

Hamburger pecivo s prirodnim osmotolerantnim kvascem

Predtijesto

85 gr slatkog startera (50 gr brasno, 10 gr secer, 25 gr voda)
220 gr brasna
215 gr mlijeka

Miksati mikserom dok se sastojci ne povezu i starter ravnomjerno ne  rasporedi  po ostatku tijesta (2-3 min). Ostaviti 3-4 sata ili dok se tijesto ne udovostruci

Tijesto

270 gr brasna
120 gr mlijeka
10 gr soli
predtijesto
po potrebi crnila od sipe (ako se koristi)

Miksati mikserom 5-6 minuta, zatim dodati

30 gr meda
60 gr maslaca

Miksati dok se maslac i med ne sjedine s ostatkom tijesa.
Ostaviti da se dize preko noci.

Podijeliti tijesto na 8 dijelova (oko 125 gr svaki komad), oblikovati peciva, staviti ih na papir za pecenje, zatim u pecnicu skupa s posudom tople vode. Ostaviti da se dize 3-4 sata.
Premazati razmucenim jajem i posuti sjemenkama (bijeli sezam i crni kim)
Peci 15 minuta na 175-180 stupnjeva, smanjiti na 170 i peci jos desetak minuta.

Ohldaditi na resetki.