I secer i kvasac vole vodu, sto u slatkim tijestima, koja su inace manje vlazna, moze biti problem jer ce secer vezeti na sebe dio vode i tako smanjiti kolicinu vode koja je dostupna kvascu. Problem se moze rijesiti vecom kolicinom kvasca ili upotrebom tzv. osmotolerantnong kvasca, kvasca koji je jednako aktivan i u slatkim tijestima. Ovjde je opisan postupak za pretvaranje regularnog prirodnog kvasca u osmotelerantni kvasac, ideja je preuzta iz knjige Modernist Bread. Postupak se sastoji u postupnom povecanju udjela secera, dok ne dodjemo do dvadesetak posto.
1. Hranjenje (5% secera)
75 gr startera (50 gr brasna, 25 gr vode)
50 gr brasna
25 gr vode
5 gr secera
(100 gr brasno, 50 gr vode, 5 gr secer)
2. Hranjenje (10% secera)
77.5 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasno, 25 gr voda, 2.5 gr secer)
50 gr brasna
25 gr vode
7.5 gr secera
(100 gr brasna, 50 gr vode, 10 gr secera)
3. Hranjenje (15 gr secera)
80 gr startera iz prethodnog koraka (50 brasno, 25 voda, 5 secer)
50 gr brasna
25 gr vode
10 gr secera
(100 gr brasna, 50 gr vode, 15 gr secera)
4. Hranjenje (20 gr secera)
82.5 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasna, 25 gr vode, 7.5 gr secera)
50 gr brasna
25 gr vode
12.gr secera)
(100 gr brasna, 50 gr vode, 20 gr secera)
5. Hranjenje i daljnja hranjenja
85 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasna, 25 gr vode, 10 gr secera
50 gr brasna
25 gr vode
10 gr secera)
srijeda, 27. veljače 2019.
ponedjeljak, 11. lipnja 2018.
Strudel od dunja, rubarbare i jabuka
Tijesto (3 struce)
600 gr brasna
320 gr vode (s jajima oko 70% brasna)
2 jaja
60 gr maslaca
12 gr soli
120 gr maslaca za premazivanje razvucenog tijesta, 40 gr po struci
1 jaje za premazivanje smotane struce
120 gr maslaca za premazivanje razvucenog tijesta, 40 gr po struci
1 jaje za premazivanje smotane struce
Umijesiti glatko tijesto slijedeci upute s ovog linka, maslac dodati pred kraj miksanja.
Za nadjev je potrebno 750 gr po struci (80-90 cm), omjer dunja, jabuka i rabarbare odredite sami.
Rabarbaru ocistiti i isjeci na komadice debljine 4-5 mm. Jabuke ocistiti, izdubiti sredinu i isjeci na kockice. Dunje je potrebno prethodno ispeci, oguliti ih i ocistiti sredinu, staviti u posudu koja moze u pecnicu, po mogucnosti s teskim poklopcem. Dodati vode do polovice dunja, par zlica secera i sadrzaj jedne mahune vanilije. Peci par sati na stotinjak stupnjeva dok dunje ne omeksaju. Voditi racuna da se ne raskuhaju. Kad su gotove isjeci ih na kocke.
Dodati secera po zelji, kore od 1-2 limuna, sok od limuna, cimet, grozdjice i krusne mrvice.
Razvuceno tijesto nakapati rastopljenim maslacem.
Jaje dobro umutiti vilicom pa premazati smotanu strucu.
Peci na 170-180 30-35 minuta.
Razvuceno tijesto nakapati rastopljenim maslacem.
Jaje dobro umutiti vilicom pa premazati smotanu strucu.
Peci na 170-180 30-35 minuta.
Add caption |
srijeda, 30. svibnja 2018.
Kocke od pistaca i dunja
Recept je za tortu dimenzija 16 x 16 x 5 cm.
Oko 2 kg dunja isjeci na cetvrtine i peci na 120 stupnjeva 3-4 sata ili dok ne omeksaju i dobiju crvenu boju. Oguliti ih i vilicom zgnjeciti u pire. Potrebno je oko 400 gr pirea.
Recept za biskvit je tu, potrebno je otprilike 3/4.
Napraviati slaticarsku kremu od
3 zumanjaka
100 gr secera
65 gr gustina
500 gr mlijeka
kora od limuna
sadrzaj jedne mahune vanilije ili vanilin extract ili zamijeniti dio secera vanilin secerom
Pomijesati gustin i secer, dodati u zumanjke, pa pjenjacom umiksati sve zajedno. Ako je pregusto doati par zlica hladnog mlijeka (od ovih 500gr).
Prokuhano mlijeko, zajedno s korom od limuna i vanilijom, pomalo dodavati u zumanjke uz neprestano mijesanje pjenjacom. Preliti smjesu nazad u posudu za kuhanje pa kuhati 1-2 minute. Cim se skine s vatre, pjenjacom umijesati 30 gr maslaca.
Kad se slasticarska krema ohladi mikserom umijsati 180 gr maslaca i 170 gr paste od sirovih pistaca.
Pire od pecenih dunja
Oko 2 kg dunja isjeci na cetvrtine i peci na 120 stupnjeva 3-4 sata ili dok ne omeksaju i dobiju crvenu boju. Oguliti ih i vilicom zgnjeciti u pire. Potrebno je oko 400 gr pirea.
Biskvit
Recept za biskvit je tu, potrebno je otprilike 3/4.
Mousseline krema od pistaca
Napraviati slaticarsku kremu od
3 zumanjaka
100 gr secera
65 gr gustina
500 gr mlijeka
kora od limuna
sadrzaj jedne mahune vanilije ili vanilin extract ili zamijeniti dio secera vanilin secerom
Pomijesati gustin i secer, dodati u zumanjke, pa pjenjacom umiksati sve zajedno. Ako je pregusto doati par zlica hladnog mlijeka (od ovih 500gr).
Prokuhano mlijeko, zajedno s korom od limuna i vanilijom, pomalo dodavati u zumanjke uz neprestano mijesanje pjenjacom. Preliti smjesu nazad u posudu za kuhanje pa kuhati 1-2 minute. Cim se skine s vatre, pjenjacom umijesati 30 gr maslaca.
Kad se slasticarska krema ohladi mikserom umijsati 180 gr maslaca i 170 gr paste od sirovih pistaca.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)