srijeda, 17. travnja 2019.
Pinca s prirodnim osmotolerantnim kvascem
170 gr zivahnog osmotolerantnog kvasca (100 gr brasno, 50 gr voda, 20 gr secer)
400 gr brasna
5 zumanjaka
150 gr mlijeka
100 gr secera ( od toga desetak grama vanilin secera)
75 gr maslaca
10 gr soli
zacini po zelji (kora od limuna i/ili narance, mahlepi, mastika)
1 dobro umuceno jaje za premazivanje
U zdjelu miksera ubaciti lagano umucene zumanjke, mlijeko i starter isjeckan na manje komadice. Ukljuciti mikser i pomalo dodavati mjesavinu brasna, secera, soli i zacina. Mijesiti desetak minuta, gluten se mora razviti do kraja. Uz neprestano mijesenje, postepeno dodati maslac isjeckan na manje komadice, nastaviti s mijesenjem dok se maslac ne sjedini s ostatkom tijesta. Prebaciti u zdjelu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se dize 10-12 sati.
Podijeliti tijesto na 3 djela, formirati kugle i staviti na pleh u kojem ce se peci. Sve zajedno ubaciti u veliku kesu i ostaviti da se dize 3-5 sati. Prije pecenja razrezati tijesto ziletom, premazati umucenim jajem i posuti granulama secera. Peci oko 25-30 minuta na 170-180 stupnjeva.
nedjelja, 24. ožujka 2019.
Sladoled od karamelizirane bijele cokolade i pistaca
Sladoled
250 gr vrhnja s viskokim postotkom masnoce (>35%)
4 zumanjka
500 gr mlijeka
100 gr secera
par grama soli
Otopiti cokoladu i pastu od pistaca, dodati ugrijano vrhnje te pazljivo umijesiti. Pozeljno je da su i vrhnje i smjesa cokolade i pistaca sto blize temperaturi od 35 stupnjeva.
Od zumanjaka, mlijeka, soli i secera napraviti englesku kremu - umikstati pjenjacom jaja i secer, preliti prokuhanim mlijekom, dodati sol, vratiti na vatru i ugrijati do 85 stupnjeva. Kremu, kroz gustu cjediljku, preliti preko prethodno pripremljene cokolade i pistaca. Ohladiti nad posudom s ledom, zatim u hladnjaku 12 sati.
Napraviti sladoled u masini pa zamrznuti u kalupu.
125 gr karamelizirane bijele cokolade
20 ml ulja od sjemenki grozdja (ili suncokreta)
30 gr krupno mljevenih pistaca
Otopiti cokoladu, dodati ulje i pistace. Preliti preko sladoleda prije serviranja.
Napraviti sladoled u masini pa zamrznuti u kalupu.
Preljev
125 gr karamelizirane bijele cokolade
20 ml ulja od sjemenki grozdja (ili suncokreta)
30 gr krupno mljevenih pistaca
Oznake:
karamelizirana bijela cokolada,
pistaci,
sladoled
utorak, 19. ožujka 2019.
Focaccia s predfermentiranim tijestom
Mjera za 1 pleh dimenzija 39x26 cm
Predferment
300 gr brasna
300 gr vode
0.3 gr suhog kvasca (nije greska - 0.3 gr)
Pomijesati i ostaviti da se dize oko 12 sati (prva slika) pa dodati:
300 gr brasna
150 gr vode
10 gr soli
Rukom lagano umijesiti brasno, vodu i predfermentirano tijesto i ostaviti oko pola sata, poklopiti prozirnom folijom. Nakon toga dodati sol pa razvuci i preklopiti tijesto, tako da se mokra ruka podvuce pod tijesto, povuce uvis pa preklopi na suprotnu stranu. Ponviti postupak jos 3 puta, s tim da se svaki put zdjela zarotira za 45 stupnjeva.
Ponviti razvlacanje i preklapanje 5-6 puta u razmacima od 20 - 30 minuta. Nakon zadnjeg razvlacenja ostaviti tijesto da se dize par sati.
Razvuci tijesto na nauljenom plehu, premazati maslinovim uljem, udubiti prstima i ostaviti da se dize daljnih 45-60 min. Neposredno prije pecenja ponovo udubiti tijesto i posuti kristalima soli. Ugrijati pecnicu na 220, pa smanjiti na 200 kad se ubaci tijesto. Peci oko 25 minuta. Ohladiti na resetki.
Predferment
300 gr brasna
300 gr vode
0.3 gr suhog kvasca (nije greska - 0.3 gr)
Pomijesati i ostaviti da se dize oko 12 sati (prva slika) pa dodati:
300 gr brasna
150 gr vode
10 gr soli
Rukom lagano umijesiti brasno, vodu i predfermentirano tijesto i ostaviti oko pola sata, poklopiti prozirnom folijom. Nakon toga dodati sol pa razvuci i preklopiti tijesto, tako da se mokra ruka podvuce pod tijesto, povuce uvis pa preklopi na suprotnu stranu. Ponviti postupak jos 3 puta, s tim da se svaki put zdjela zarotira za 45 stupnjeva.
Ponviti razvlacanje i preklapanje 5-6 puta u razmacima od 20 - 30 minuta. Nakon zadnjeg razvlacenja ostaviti tijesto da se dize par sati.
Razvuci tijesto na nauljenom plehu, premazati maslinovim uljem, udubiti prstima i ostaviti da se dize daljnih 45-60 min. Neposredno prije pecenja ponovo udubiti tijesto i posuti kristalima soli. Ugrijati pecnicu na 220, pa smanjiti na 200 kad se ubaci tijesto. Peci oko 25 minuta. Ohladiti na resetki.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)