utorak, 19. svibnja 2020.

Savoiardi keksi s kavom

Potrebno je:

3 jaja
130 gr secera, od toga desetak grama vanilin secera
120 gr brasna
15 gr gustina

opcionalno
7 gr instant kave
kora od limuna

Razdvojiti zumanjke i bjelanjke. Umiksati zumanjke s dvadesetak grama secera.
Bjelanjke umiksati s ostatkom secera, secer dodati u 3-4 navrata. Kod zadnjeg dodavanja ostatak secera pomijesati s kavom, ako se koristi. Miksati dok se ne dostigne stadij cvrste kreme.

Umiksane zumanjke "razrijediti" s par zlica umiksanih bjelanjaka, zatim tako razrijezednje zumanjke umijesiti vrlo lagano natrag  u bjelanjke.
Pomijesati i prosijati gustin i brasno, zatim dodati koru od limuna, ako se koristi. Postepeno dodavati brasno  u bjelanjke mijesajuci vrlo pazljivo, najbolje silikonskom spatulom, vodeci racuna da se ocuva volumen umiksanih bjelanjaka.
Koristeci slasticarsku vrecicu, ovdje je koristen nastavak promjera 15 mm, istisnuti kekse zeljene duzine na papir za pecenje, ostavljajuci dovoljno razmaka. Prije pecenja, kroz sito ili finu cjediljku, posuti kekse secerom u prahu.

Peci 12-14 min na 170-175 stupnjeva, moze se provjeriti nakon desetak minuta. Pazljivo ih skinuti s papira za pecenje i prebaciti na restku za hladjenje.
Ova kolicina je bila dovoljna za 2 standardna lima, ja sam pekao jedan za drugim. Kad se pecnica malo ohladila, ubacio sam kekse, zajedno s resetkom, u jos uvijek mlaku pecnicu i ostavio ih preko noci (da se razumijemo, pecnica je iskljucena). Cuvati ih u hermeticki zatvorenoj posudi.








ponedjeljak, 11. svibnja 2020.

Hamburger pecivo s prirodnim osmotolerantnim kvascem

Predtijesto

85 gr slatkog startera (50 gr brasno, 10 gr secer, 25 gr voda)
220 gr brasna
215 gr mlijeka

Miksati mikserom dok se sastojci ne povezu i starter ravnomjerno ne  rasporedi  po ostatku tijesta (2-3 min). Ostaviti 3-4 sata ili dok se tijesto ne udovostruci

Tijesto

270 gr brasna
120 gr mlijeka
10 gr soli
predtijesto
po potrebi crnila od sipe (ako se koristi)

Miksati mikserom 5-6 minuta, zatim dodati

30 gr meda
60 gr maslaca

Miksati dok se maslac i med ne sjedine s ostatkom tijesa.
Ostaviti da se dize preko noci.

Podijeliti tijesto na 8 dijelova (oko 125 gr svaki komad), oblikovati peciva, staviti ih na papir za pecenje, zatim u pecnicu skupa s posudom tople vode. Ostaviti da se dize 3-4 sata.
Premazati razmucenim jajem i posuti sjemenkama (bijeli sezam i crni kim)
Peci 15 minuta na 175-180 stupnjeva, smanjiti na 170 i peci jos desetak minuta.

Ohldaditi na resetki.













ponedjeljak, 13. travnja 2020.

Tri Maillardove reakcije ili Cokoladni bomboni s karameliziranom bijelom cokoladom, dehidriranom pincom i mazivim keksom

Pincu isjeci na tanke kriske, kalupom za kekse izrezati krugove koji odogovaraju velicini kalupa za bombone. Peci izmedju 2 lima  na 130 stupnjeva, oko sat vremena ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Punjenje se sastoji od 1/3 karamelizirane bijele cokolade, 1/3 paste od pistaca i 1/3 Lotus Biscoff kreme. Stijenke bombona su takodjer od karamelzirane bijele cokolade.
Pomijesati Lotus Biscoff kremu i pastu od pistaca, prethodno ugrijene u mikrovalnoj, zatim umijesati rastopljenu cokoladu. Upotrijebiti kad temperatura padne ispod 26-27 stupnjeva. Slasticarskom vrecicom napuniti kalup, vodeci racuna da ostane mjesta za disk od dehidrirane pince i zavrsni sloj cokolade.