petak, 17. svibnja 2019.

Intgralni kruh od khorasan (kamut) brasna sa sjemenkama

Predferment


150 gr vode
150 gr bijelog brasna
1 zlica startera

Pomijesati sve sastojke i ostaviti da fermentira 10-12 sati.

Tijesto


300 gr svjeze mljevenog kamuta
150 gr griza (caputo semola rimacinata)
320 gr vode (izmedju 75 i 80%, ukljucujuci predferment)
sav predferment

12 gr soli

Pomijesati sve sastojke osim soli i ostaviti da se namace pola sata.
Mijesiti mikserom 8 minuta na najmanjoj brzini, zatim 2 minuta na sljedecoj brzini.
Sol dodati na pocetku mijesenja.

50 gr sjemenki bundeve
50 gr sjemenki suncokreta
20 gr sjemenki perzijskog kima (caraway seeds)
50 gr oraha


Prebaciti tijesto u zdjelu u kojoj ce se dizati, rukom umijesiti sjemenke vodeci racuna da se ravnomjerno raspodjele.

Ostaviti da se dize oko 5-6 sati, formirati kruh  prebaciti ga u kosaru i  ostaviti da se dize dodatnih 90 minuta. Kao i uvijek kad je dizanje kruha u pitanju, sva vremena su okvirna i zavise od temperature prostorije kao i aktivnosti kvasca.

Peci u poklopljenom loncu 10 min na 250, zatim 35 min na 200. Otklopiti i peci jos desetak minuta na 180.

Napravitie sto veci kruh jer je tost od par dana starog kruha jako dobar, tostirane sjemenke, orasi i kamut su odlicna kombinacija.














petak, 26. travnja 2019.

Kruh s vodenim kvascem II

Ovaj put od kiselih jabuka, postupak je isti kao i kod grozdjica, s tim da je ovaj  kvasac bio dosta aktivniji. Citav proces poceo je u utorak (prva slika), u petak je kvasac dostigao vrhunac aktivnosti, prvi starter je zamijesen u petak kasno uvecer, od 50 gr brasna i 50 gr kvasceve vode, treca slika pokazuje kako je izgledao u  subotu ujutro, prije nego je  je  osvjezen s dodatnih   50 gr brasna i 50 gr kvasceve vode. Cetvrta slika pokazuje starter prije nego sto je pocelo mijesenje tijesta, subota popodne. Ovdje treba napomenuti da je sva kvasceva voda iskoristena u tijestu.  Kruh je napravljen po tartin metodi od 600 gr bijelog brasna (ukljujuci 100 gr iz startera) i  70% vlaznosti, 3-4 razvlacenja s preklapanjem, tijesto se dizalo 5-6 sati, ispecen u subotu, kasno navecer. Isjecen u nedjelju ujutro.

Gotovo sam siguran da je ovo najjednostavniji i najbrzi nacin kako doci do startera, pretopstavljam da stvar u nesto nizem ph faktoru  zbog kiselih jabuka, sto sprijecava rast nepozeljne leuconostoc bakterije.










nedjelja, 21. travnja 2019.

Kompost cokoladni bomboni

Po uzoru na compost cookies Christine Tosi, ovaj bombon nastao je od ostataka materijala za slatkise koji su se nadavno radili, dok je ideja preuzeta iz prethodnog posta - Cokoladna jaja s karameliziranom pincom html.

Koristena je ruby cokolada za oblaganje kalupa kao  i za punjenje, u koje jos ide  ista masa paste od pistaca, 10% usitnjene dehidriarane pince (vidi prethodni post) i 10% krupno mljevenih pistaca. Pistaci su dodani jer nije bilo dovoljno pince.