srijeda, 11. kolovoza 2021.

Creme brulee s kestenima

750 gr mlijeka (i)
250 gr pecenih kestena

300 gr vrhnja
200 gr mlijeka (ii)
5 zumanaca
60 gr secera (ukljucujuci vanilin secer ako se koristi)
vanilin secer ili vanilin stapic 

secer za karameliziranje

Pecene kestene, cim se ogule, potopiti u vruce mlijeko (i), ostaviti ih da se namacu par sati ili preko noci. Izblendati kestene zajedno s  mlijekom u kojem su se namakali.

Ugrijati pecnicu na 180 stupnjeva.
Prokuhati mlijeko (ii), vrhnje i vaniliju ako se koristi. Pjenjacom umiksati zumance i secer, dodati smjesu kestena i na kraju prokuhano mlijeko i vrhnje. Uliti ovu smjesu u posude u kojima ce se krema posluzivati, posude staviti  u vecu duboku tepsiju napunjenu vodom. Peci u pecnici oko 30  - 35 minuta. 





ponedjeljak, 12. srpnja 2021.

Torta od maka, ljesnjaka i banana

Mjere su za tortu promjera 16 cm i visine 6 cm (uz dosta ostataka)

Dacqoise  biskvit

250 gr  mljevenih przenih ljesnjaka
6 bjelanaca
150 gr secera

Umiksati bjelance i secer u tvrdi snijeg, pazljivo umijesati samljevene ljesnjake. Ulegnutom spatulom nanijeti ovu smjesu na  papir za zapecenje dimenzija 40x30 cm. Peci 12 minuta na 170-180 stupnjeva.

Mousseline krema od maka

6 zumanaca
70 gr gustina
120 gr secera
100 gr mljevenog maka
750 gr mlijeka
kora od limuna
vanilija/vanilin secer

Pomijesati secer i gustin pa  dodati zumancima, dodati par zlica hladnog mlijeka (od ovih 750 gr) lagano umiksati pjenjacom dok se ne dobije glatka smjesa. Mlijeko prokuhati skupa sa sadrzajem vanilin stapica, ako se koristi i korom od limuna. Kad prokuha manji dio postepeno dodati  zumancima uz neprestano mijesanje pjenjacom. Ovako temperiranu smjesu zumanca vratiti ostatku mlijeka, dodati mljeveni mak, vratiti na vatru i kuhati 1-2 min uz neprestano i energicno mijesanje. 

U vrucu kremu, uz neprestano mjesanje, dodati maslac u 3-4 navrata.

2-3 Banane

Torta ima 3 sloja, svaki sloj se sastoji od biskvita, na biskvit ide  isjeckana (3-4 mm) banana, pa preko toga krema.









četvrtak, 1. srpnja 2021.

Crni Brioche - Brioche sa sipinim crnilom sa slatkim starterom

 

400 gr brasna
170 gr slatkog osmotolerantnog startera
3 jaja
100 gr vode pomijesane sa sipinim crnilom
10 gr soli

150 gr maslinovog ulja

1 jaje za premazivanje

Pomijesati sve sastojke osim ulja, mijesiti mikserom desetak minuta, dodati ulje u 4-5 navrata, svaki put sacekati dok se ulje ne umijesi u ostatak tijesta. Ostaviti tijesto da se dize preko noci.

Formirati tijesto u 3 kugle, ubaciti u posudu za pecenje, prethodno premazanu maslacem. Ostaviti tijesto da se dize 3-4 sata. Ako prostorija nije dovoljno topla, zavrsno dizanje se moze odraditi u pecnici u koju je ubacena posuda s vrelom vodom. Neposredno prije pecenja premazati tijesto razmucenim jajem i posuti listicima soli. Peci na 180 stupnjeva 20-25 minuta, ako je moguce provjeriti termometrom da je temperatura dostigla 93 stupnja.
Ovdje je koristen kalup dimenzija 27x10x8 cm.