ponedjeljak, 26. rujna 2022.

Kroasani s pastom od maslina

Ovo je neznatno izmjenjena verzija kroasana s prirodnim kvascem II, starter je zamijenjen sa Slatkim starterom (40% voda, 20% secer), uz odgovarajuce  izmjene kolicina brasna i vode. Maslac (u tijestu) je izbacen zbog dodavanja paste od maslina, dodatni secer i sol isto tako.

400 gr  brasno
240 gr vode
160 gr slatkog  startera (100 gr brasno, 40 gr voda, 20 gr secer)
120 pasta od maslina

250 gr maslaca za laminiranje

Ostatak recepta je isti kao i kod Kroasana s prirodnim kvascem II













četvrtak, 22. rujna 2022.

Sladoled od dunja i malina

Za temperaturu zamrzivaca -11

285 gr mlijeka
60 gr vrhnja (% masnoce)
265 gr pirea od dunja (*)

45 gr obranog mlijeka u prahu
30 gr dekstroze u prahu
60 gr secera
15 gr malina u prahu (opcionalno)


Za temperaturu zamrzivaca -18

245 gr mlijeka
60 gr vrhnja (% masnoce)
265 gr pirea od dunja (*)

50 gr obranog mlijeka u prahu
105 gr dekstroze u prahu
15 gr secera
15 gr malina u prahu (opcionalno)

Pomijesati mlijeko, vrhnje i pire od dunja,  dodati pomijsane suhe sastojke, kuhati dok se suhi sastojci ne otope, uz neprestano mijesanje pjenjacom. Kad se ohladi pustiti da odstoji u frizideru desetak sati prije pravljenja sladoleda. Sluzit uz  confit od dunja zajedno s pripadajucim sokom i  crumble od ljesnjaka. Zbog velikog udjela pektina u dunjama nije potrebno dodavati nikakav stabilizator.
Samo zadnja slika je sa prahom od malina.


(*) Dunje rascetvoriti, oguliti i odstraniti tvrdu sredinu. Isjeci na 1-2 cm kockice, dodati 5% secera, vanilin secera, kore od limuna i sok od limuna. Prekriti folijom i peci  oko 2 i po sata na 150 stupnjeva. Kad se ohladi zgnjeciti gnjecilicom za krompir.












utorak, 30. kolovoza 2022.

Confit od dunja

 Recept je za posudu 20x12x7 cm

1.5 - 2 kg dunja
70-100 gr secera, ukljucujuci desetak grama vanilin secera
kora i sok od jednog limuna

Pomijesati secer, vanilin secer i koru od limuna.
Dunje rascetvoriti, oguliti,  odstraniti tvrdu jezgru i isjeci na sto tanje kriske. U posudu slagati jedan po jedan red dunja, svaki red posuti smjesom secera i kore od limuna i tako do vrha posude. Dunje mogu ici i preko ivice posude 1-2 cm, tokom pecenja ce se spustiti. Posudu omotati aluminijskom folijom. Peci 3 sata na 140-150 stupnjeva.
Ovako pecene dunje, kad se ohlade,  potrebno je opteretiti, idealno jos jednom  istom ovakvom posudom. Dunje preliti sokom od limuna,  prekriti aluminijskom folijom, na to staviti drugu posudu i na nju neki tezi predmet, lonac ili slicno. Ostaviti ovako optereceno preko noci. Dobro ohladiti.