nedjelja, 12. prosinca 2021.

Kruh s pastom od maslina (i jos maslina)

315 gr vode (ukupna vlaznost je nesto manje od 80%)
400 gr brasna pogodnog za kruh
100 gr zivahnog startera (80% vlaznost)
170 gr paste od maslina (cista pasta od usoljenih maslina)
80 gr maslina

Pomijesati vodu i brasno, tek toliko da se dobije homogena masa. Ostiviti 1-2 sata. '
Dodati starter i umijesiti ga u brasno, ja koristim rucni mikser s nastavcima za tijesto.
Nakon jedan sat dodati pastu od maslina, umijesti je ravnomjerno u ostatak tijesta, rucnom mikseru treba 4-5 min.
Staviti tijesto u staklenu posudu i prekritie prozirnom folijom.
Nakon sat vremena razvuci i preklopiti tijesto (strech and fold). 
Nakon sat vremena razvuci tijesto, na radnoj ploci, sto je moguce vise i dodati masline, ravnomjerno rasporedjene po razvucenom tijestu. Preklopiti razvuceno tijesto na "kovertu", oblikovati kuglu i vratiti nazad u staklenu posudu. 
Odraditi jos 2 razvlacenja i preklapanje, svako jedan sat. Ostaviti tijesto da se dize tokom noci.
Izvaditi tijesto na radnu plocu, vrlo malo ga razvuci, tek toliko da se moze preklopiti na kuvertu.
Oblikovat kuglu, ubaciti u kosaru za dizanje i ostaviti da se dize 1-2 sata.
Ubaciti u hladnjak i ostaviti bar 6 sati.
Peci u teskom, prethodno ugrijanom loncu, prvih 15 min na 250, sljedecih 15 min na 200.
Otklopiti lonac, smanjitti na 190, peci jos 30 minuta, smanjujuci temperaturu svakih desetak minuta za 10 stupnjeva.

Kruh je dosta slan, masline su mogu slobodno izbaciti, ili mozda jos bolje, smanjiti udio paste, na recimo 120 gr a ostaviti masline.
Kruh je iznenadjujuce mekan, puno meksi od istog kruha bez maslina.











 



 




ponedjeljak, 18. listopada 2021.

Brioche s pastom od maslina, maslinovim uljem i ruzmarionom

3 jaja
100 gr mlijeka
400 gr brasna
170 gr aktivnog  slatkog startera
230 gr paste od maslina (200 gr maslina iz maslinovog ulja  i 30 gr ulja izmiksano u blenderu)
100 gr maslinvog ulja (koristeno je ulje u kojem su stajale masline)
2 sake listova ruzmarina

Jaja i mlijeko lagano umutiti pjenjacom, dodati brasno i starter, mijesti mikserom oko 5 minuta, dodati pastu od maslina i mijesiti dok se gluten ne razvije do kraja, ovo moze potrajati daljnih 10-15 minuta. Nakon toga dodati ulje u 5-6 navrata, nakon svakog dodavanja mijestiti dok tijesto ne upije ulje. Pri kraju dodati ruzmarin.
Ostaviti da se dize oko 12 sati. Podijeliti u 3 dijela, oblikovati kugle, staviti u posudu u kojoj ce se peci i ostaviti da se dize dok se ne udvostruci. Najjednostavije je obaviti ovo dizanje u pecnici s posudom vruce vode. Premazati razmucenim jajem i posuti listicima soli. Peci oko 35-40 minuta na 180, malo smanjiti zadnjih 10-15 minuta.

















utorak, 12. listopada 2021.

Banana brioche i makovnjaca s bananama

Tijesto - Brioche s bananama

Ovo je druga verzija tijesta s bananom, u prvoj verziji sam sva jaja zamijenio s pireom od banana, ovdje sam ostavio jedno jaje, dok sam ostala dva i vecinu mlijeka zamijenio pireom. Pire je napravljen od vrlo zrelih, ali bez imalo smedjih djelova, banana smiksanih do tekuceg stanja u blenderu.
Recept je za 2 struce duzine 33 cm.

1 jaje (55 gr)
260 gr pirea od banana 
20 gr mlijeka
400 gr brasna
60 gr secera, ukljucujuci jedan vanilinijin secer
8 gr soli
kora od jednog limuna
150 gr maslaca


Nadjev

250 gr mljevenog maka
270 gr mlijeka
80 gr secera, ukljucujuci 1 vanilin secer
50 gr cokolade
kora od jednog limuna

3 vece banane za nadjev
1 jaje za premazivanje

Pire, jaje i mlijeko umutiti pjenjacom pa nastaviti kao i kod regularnog recepta za brioche. Nadjev pripremiti kao i za  standardnu makovnjacu, s tim da je ovdje nesto vise nadjeva. Podijeliti tijesto na 2 dijela, tanko razvaljati, premazati nadjevonm, pa na nadjev sloziti banane  isjeckane na otprilike 5mm, vidi prvu sliku ( koja je iz prve verzije ovog kolaca). Zarolati, daljni postupak je isti kao i za standardnu makovnjacu, s tim da je treba peci dodatnih 10-15 min na nesto nizoj temperaturi.