nedjelja, 3. listopada 2021.

Babka s ruzmarinom i pastom od maslina

Koristene su crne kalamata masline iz ulja, pripremljene tako da su usoljene crne masline oprane,osusene  i prelivene kvalitethni maslinovim ujem, Stajanjem ulje poprimi aromu maslina i odlicno je za salate, ribu i dodatak pecivima.
Recept za tijesto, kao i postupak za pripremu tijesta,  je isti kao i za Crni Brioche, uz dodatak jedne sake listova ruzmarina. Koristene je ulje u kojem su stajale masline.
Punjenje je napravljeno tako da su  200 gr maslina i 50 gr ulja u kojem su stajale usitnjeno u blenderu.










ponedjeljak, 13. rujna 2021.

Ekleri 2.0

Ovo je recept Francisca Migoye, sastojci su manje vise isti kao i u prvom receptu, ali zbog vrijednosti dodatnih savjeta zasluzuje poseban post. Recept je za 10 eklera duzine 14 cm.

82 gr mlijeka
83 gr vode
3 gr soli
3 gr secera
66 gr maslaca
99 gr niskoproteinskog, prosijanog  brasna

165 gr hladnih  jaja


Dakle, prvi, a rekao bih i najvazniji savjet, je upotreba niskoproteniskog brasna. Ovdje je koristeno brasno sa 8,5 % proteina.
Drugi savjet je ostaviti tjesto da se odmori 90 minuta prije istiskanja.
Treci savjet je pecenje na silpainu,  koji propusta zrak, samim time ekleri se ravnomjernije peku. Ako je moguce, staviti silpain na pleh s rupicama i peci samo s ventilatorom. Ja nisam koristio kamen za pecenje.
Migoya navodi 2 temperature kod pripreme tijesta, jedna za kuhanje tijesta  (74 - 80) i druga za dodavanje jaja  (65), ja ih se nisam pridrzavao jer mi je termometar pokvaren. Kuhao sam tijesto dok se nije uhvatila tanka korica, a tijesto je malo rashladjeno prije dodavanja jaja.
I na kraju, temperatura pecenja, prvih 10 minuta na 190-200, zatim smanjiti na 160 i peci jos oko 40-50 minuta. Nakon 30 minuta, pecnica se moze otvoriti i ako je potrebno, premjestiti eklere koji se ne peku ravnomjerno.

Ovi ekleri dolje su punjeni kremom od kestena, a glazura je ganache od karamelizirane bijele cokolade i krupno mljevenih ljesnjaka.












utorak, 31. kolovoza 2021.

Slasticarska krema s kestenima


250 gr pecenih kestena
500 gr vruceg mlijeka (i)

250 gr mlijeka (ii)
3 zumanjka
80 gr secera
20 gr gustina
vanilija (stapic ili esencija ili secer, secer ukljuciti u ovih 80 gr)
50 gr maslaca

Pecene, tek oguljene kestene, grubo razmrviti i ubaciti u mlijeko (i). Ostaviti par sati zatim u blenderu umiksati u finu pastu.

Pomijesati gustin i secer pa dodati u zumanjke, lagano umiksati pjenjacom. Ako je potrebno dodati malo hladnog mlijeka. Uz neprestano mijesanje pjenjacom postepeno  dodati prokuhano mlijeko (ii), zatim dodati pastu od kestena. Ako je pasta previse gusta i tesko izlazi iz blendera, moze se dodati malo smjese zumanjaka i mlijeka da se razrijedi. Sve zajedno  sjediniti pjenjacom zatim vratiti u lonac, kad prokuha kuhati jos 1-2 minuta uz neprestano mijesanje.  Skinuti s vatre, pjenjacom umijesati maslac u 4-5 navrata.