srijeda, 17. travnja 2019.
Pinca s prirodnim osmotolerantnim kvascem
170 gr zivahnog osmotolerantnog kvasca (100 gr brasno, 50 gr voda, 20 gr secer)
400 gr brasna
5 zumanjaka
150 gr mlijeka
100 gr secera ( od toga desetak grama vanilin secera)
75 gr maslaca
10 gr soli
zacini po zelji (kora od limuna i/ili narance, mahlepi, mastika)
1 dobro umuceno jaje za premazivanje
U zdjelu miksera ubaciti lagano umucene zumanjke, mlijeko i starter isjeckan na manje komadice. Ukljuciti mikser i pomalo dodavati mjesavinu brasna, secera, soli i zacina. Mijesiti desetak minuta, gluten se mora razviti do kraja. Uz neprestano mijesenje, postepeno dodati maslac isjeckan na manje komadice, nastaviti s mijesenjem dok se maslac ne sjedini s ostatkom tijesta. Prebaciti u zdjelu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se dize 10-12 sati.
Podijeliti tijesto na 3 djela, formirati kugle i staviti na pleh u kojem ce se peci. Sve zajedno ubaciti u veliku kesu i ostaviti da se dize 3-5 sati. Prije pecenja razrezati tijesto ziletom, premazati umucenim jajem i posuti granulama secera. Peci oko 25-30 minuta na 170-180 stupnjeva.
nedjelja, 24. ožujka 2019.
Sladoled od karamelizirane bijele cokolade i pistaca
Sladoled
250 gr vrhnja s viskokim postotkom masnoce (>35%)
4 zumanjka
500 gr mlijeka
100 gr secera
par grama soli
Otopiti cokoladu i pastu od pistaca, dodati ugrijano vrhnje te pazljivo umijesiti. Pozeljno je da su i vrhnje i smjesa cokolade i pistaca sto blize temperaturi od 35 stupnjeva.
Od zumanjaka, mlijeka, soli i secera napraviti englesku kremu - umikstati pjenjacom jaja i secer, preliti prokuhanim mlijekom, dodati sol, vratiti na vatru i ugrijati do 85 stupnjeva. Kremu, kroz gustu cjediljku, preliti preko prethodno pripremljene cokolade i pistaca. Ohladiti nad posudom s ledom, zatim u hladnjaku 12 sati.
Napraviti sladoled u masini pa zamrznuti u kalupu.
125 gr karamelizirane bijele cokolade
20 ml ulja od sjemenki grozdja (ili suncokreta)
30 gr krupno mljevenih pistaca
Otopiti cokoladu, dodati ulje i pistace. Preliti preko sladoleda prije serviranja.
Napraviti sladoled u masini pa zamrznuti u kalupu.
Preljev
125 gr karamelizirane bijele cokolade
20 ml ulja od sjemenki grozdja (ili suncokreta)
30 gr krupno mljevenih pistaca
utorak, 19. ožujka 2019.
Focaccia s predfermentiranim tijestom
Mjera za 1 pleh dimenzija 39x26 cm
Predferment
300 gr brasna
300 gr vode
0.3 gr suhog kvasca (nije greska - 0.3 gr)
Pomijesati i ostaviti da se dize oko 12 sati (prva slika) pa dodati:
300 gr brasna
150 gr vode
10 gr soli
Rukom lagano umijesiti brasno, vodu i predfermentirano tijesto i ostaviti oko pola sata, poklopiti prozirnom folijom. Nakon toga dodati sol pa razvuci i preklopiti tijesto, tako da se mokra ruka podvuce pod tijesto, povuce uvis pa preklopi na suprotnu stranu. Ponviti postupak jos 3 puta, s tim da se svaki put zdjela zarotira za 45 stupnjeva.
Ponviti razvlacanje i preklapanje 5-6 puta u razmacima od 20 - 30 minuta. Nakon zadnjeg razvlacenja ostaviti tijesto da se dize par sati.
Razvuci tijesto na nauljenom plehu, premazati maslinovim uljem, udubiti prstima i ostaviti da se dize daljnih 45-60 min. Neposredno prije pecenja ponovo udubiti tijesto i posuti kristalima soli. Ugrijati pecnicu na 220, pa smanjiti na 200 kad se ubaci tijesto. Peci oko 25 minuta. Ohladiti na resetki.
Predferment
300 gr brasna
300 gr vode
0.3 gr suhog kvasca (nije greska - 0.3 gr)
Pomijesati i ostaviti da se dize oko 12 sati (prva slika) pa dodati:
300 gr brasna
150 gr vode
10 gr soli
Rukom lagano umijesiti brasno, vodu i predfermentirano tijesto i ostaviti oko pola sata, poklopiti prozirnom folijom. Nakon toga dodati sol pa razvuci i preklopiti tijesto, tako da se mokra ruka podvuce pod tijesto, povuce uvis pa preklopi na suprotnu stranu. Ponviti postupak jos 3 puta, s tim da se svaki put zdjela zarotira za 45 stupnjeva.
Ponviti razvlacanje i preklapanje 5-6 puta u razmacima od 20 - 30 minuta. Nakon zadnjeg razvlacenja ostaviti tijesto da se dize par sati.
Razvuci tijesto na nauljenom plehu, premazati maslinovim uljem, udubiti prstima i ostaviti da se dize daljnih 45-60 min. Neposredno prije pecenja ponovo udubiti tijesto i posuti kristalima soli. Ugrijati pecnicu na 220, pa smanjiti na 200 kad se ubaci tijesto. Peci oko 25 minuta. Ohladiti na resetki.
četvrtak, 28. veljače 2019.
Cokoladne aromaticne zemicke (hot cross buns)
170 gr osmotolerantnog staratera
250 mlijeka
375 gr brasna
25 gr kakao praha
90 gr secera
1 lagano umuceno jaje
10 gr soli
2 zlice zacina za hot cross buns (cimet, sjemenke koriandera, ginger i klincici), mahlep i korica limuna.
50 gr maslaca
220 gr cokolade u sitnim zetonima
1 jaje umuceno s malo vode za premazivanje
Pomijesati sve sastojke osim maslaca i cokolade, mijesiti mikserom desetak minuta, dodati maslac i mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta. Na kraju ubaciti cokolodu i mijesiti na najmanjoj brzini dok se cokolada ne rasporedi ravnomjerno po tijestu. Ubaciti u staklenu posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se dize preko noci.
Formirati kuglice od 80 gr. Premazati umucenim jajem i ostaviti da se dize par sati. Prije pecenja jos jednom premazati jajem i posuti granuliranim secerom. Peci na 180 prvih 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 160-170 i peci daljnih desetak minuta.
250 mlijeka
375 gr brasna
25 gr kakao praha
90 gr secera
1 lagano umuceno jaje
10 gr soli
2 zlice zacina za hot cross buns (cimet, sjemenke koriandera, ginger i klincici), mahlep i korica limuna.
50 gr maslaca
220 gr cokolade u sitnim zetonima
1 jaje umuceno s malo vode za premazivanje
Pomijesati sve sastojke osim maslaca i cokolade, mijesiti mikserom desetak minuta, dodati maslac i mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta. Na kraju ubaciti cokolodu i mijesiti na najmanjoj brzini dok se cokolada ne rasporedi ravnomjerno po tijestu. Ubaciti u staklenu posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se dize preko noci.
Formirati kuglice od 80 gr. Premazati umucenim jajem i ostaviti da se dize par sati. Prije pecenja jos jednom premazati jajem i posuti granuliranim secerom. Peci na 180 prvih 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 160-170 i peci daljnih desetak minuta.
srijeda, 27. veljače 2019.
Osmotolerantni prirodni kvasac - slatki starter
I secer i kvasac vole vodu, sto u slatkim tijestima, koja su inace manje vlazna, moze biti problem jer ce secer vezeti na sebe dio vode i tako smanjiti kolicinu vode koja je dostupna kvascu. Problem se moze rijesiti vecom kolicinom kvasca ili upotrebom tzv. osmotolerantnong kvasca, kvasca koji je jednako aktivan i u slatkim tijestima. Ovjde je opisan postupak za pretvaranje regularnog prirodnog kvasca u osmotelerantni kvasac, ideja je preuzta iz knjige Modernist Bread. Postupak se sastoji u postupnom povecanju udjela secera, dok ne dodjemo do dvadesetak posto.
1. Hranjenje (5% secera)
75 gr startera (50 gr brasna, 25 gr vode)
50 gr brasna
25 gr vode
5 gr secera
(100 gr brasno, 50 gr vode, 5 gr secer)
2. Hranjenje (10% secera)
77.5 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasno, 25 gr voda, 2.5 gr secer)
50 gr brasna
25 gr vode
7.5 gr secera
(100 gr brasna, 50 gr vode, 10 gr secera)
3. Hranjenje (15 gr secera)
80 gr startera iz prethodnog koraka (50 brasno, 25 voda, 5 secer)
50 gr brasna
25 gr vode
10 gr secera
(100 gr brasna, 50 gr vode, 15 gr secera)
4. Hranjenje (20 gr secera)
82.5 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasna, 25 gr vode, 7.5 gr secera)
50 gr brasna
25 gr vode
12.gr secera)
(100 gr brasna, 50 gr vode, 20 gr secera)
5. Hranjenje i daljnja hranjenja
85 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasna, 25 gr vode, 10 gr secera
50 gr brasna
25 gr vode
10 gr secera)
1. Hranjenje (5% secera)
75 gr startera (50 gr brasna, 25 gr vode)
50 gr brasna
25 gr vode
5 gr secera
(100 gr brasno, 50 gr vode, 5 gr secer)
2. Hranjenje (10% secera)
77.5 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasno, 25 gr voda, 2.5 gr secer)
50 gr brasna
25 gr vode
7.5 gr secera
(100 gr brasna, 50 gr vode, 10 gr secera)
3. Hranjenje (15 gr secera)
80 gr startera iz prethodnog koraka (50 brasno, 25 voda, 5 secer)
50 gr brasna
25 gr vode
10 gr secera
(100 gr brasna, 50 gr vode, 15 gr secera)
4. Hranjenje (20 gr secera)
82.5 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasna, 25 gr vode, 7.5 gr secera)
50 gr brasna
25 gr vode
12.gr secera)
(100 gr brasna, 50 gr vode, 20 gr secera)
5. Hranjenje i daljnja hranjenja
85 gr startera iz prethodnog koraka (50 gr brasna, 25 gr vode, 10 gr secera
50 gr brasna
25 gr vode
10 gr secera)
Oznake:
osmotolerantni prirodni kvasac,
pocetno tijesto,
prirodni kvasac,
slatki starter,
slatko dizano tijesto s prirodnim kvascem,
sourdough
ponedjeljak, 11. lipnja 2018.
Strudel od dunja, rubarbare i jabuka
Tijesto (3 struce)
600 gr brasna
320 gr vode (s jajima oko 70% brasna)
2 jaja
60 gr maslaca
12 gr soli
120 gr maslaca za premazivanje razvucenog tijesta, 40 gr po struci
1 jaje za premazivanje smotane struce
120 gr maslaca za premazivanje razvucenog tijesta, 40 gr po struci
1 jaje za premazivanje smotane struce
Umijesiti glatko tijesto slijedeci upute s ovog linka, maslac dodati pred kraj miksanja.
Za nadjev je potrebno 750 gr po struci (80-90 cm), omjer dunja, jabuka i rabarbare odredite sami.
Rabarbaru ocistiti i isjeci na komadice debljine 4-5 mm. Jabuke ocistiti, izdubiti sredinu i isjeci na kockice. Dunje je potrebno prethodno ispeci, oguliti ih i ocistiti sredinu, staviti u posudu koja moze u pecnicu, po mogucnosti s teskim poklopcem. Dodati vode do polovice dunja, par zlica secera i sadrzaj jedne mahune vanilije. Peci par sati na stotinjak stupnjeva dok dunje ne omeksaju. Voditi racuna da se ne raskuhaju. Kad su gotove isjeci ih na kocke.
Dodati secera po zelji, kore od 1-2 limuna, sok od limuna, cimet, grozdjice i krusne mrvice.
Razvuceno tijesto nakapati rastopljenim maslacem.
Jaje dobro umutiti vilicom pa premazati smotanu strucu.
Peci na 170-180 30-35 minuta.
Razvuceno tijesto nakapati rastopljenim maslacem.
Jaje dobro umutiti vilicom pa premazati smotanu strucu.
Peci na 170-180 30-35 minuta.
Add caption |
srijeda, 30. svibnja 2018.
Kocke od pistaca i dunja
Recept je za tortu dimenzija 16 x 16 x 5 cm.
Oko 2 kg dunja isjeci na cetvrtine i peci na 120 stupnjeva 3-4 sata ili dok ne omeksaju i dobiju crvenu boju. Oguliti ih i vilicom zgnjeciti u pire. Potrebno je oko 400 gr pirea.
Recept za biskvit je tu, potrebno je otprilike 3/4.
Napraviati slaticarsku kremu od
3 zumanjaka
100 gr secera
65 gr gustina
500 gr mlijeka
kora od limuna
sadrzaj jedne mahune vanilije ili vanilin extract ili zamijeniti dio secera vanilin secerom
Pomijesati gustin i secer, dodati u zumanjke, pa pjenjacom umiksati sve zajedno. Ako je pregusto doati par zlica hladnog mlijeka (od ovih 500gr).
Prokuhano mlijeko, zajedno s korom od limuna i vanilijom, pomalo dodavati u zumanjke uz neprestano mijesanje pjenjacom. Preliti smjesu nazad u posudu za kuhanje pa kuhati 1-2 minute. Cim se skine s vatre, pjenjacom umijesati 30 gr maslaca.
Kad se slasticarska krema ohladi mikserom umijsati 180 gr maslaca i 170 gr paste od sirovih pistaca.
Pire od pecenih dunja
Oko 2 kg dunja isjeci na cetvrtine i peci na 120 stupnjeva 3-4 sata ili dok ne omeksaju i dobiju crvenu boju. Oguliti ih i vilicom zgnjeciti u pire. Potrebno je oko 400 gr pirea.
Biskvit
Recept za biskvit je tu, potrebno je otprilike 3/4.
Mousseline krema od pistaca
Napraviati slaticarsku kremu od
3 zumanjaka
100 gr secera
65 gr gustina
500 gr mlijeka
kora od limuna
sadrzaj jedne mahune vanilije ili vanilin extract ili zamijeniti dio secera vanilin secerom
Pomijesati gustin i secer, dodati u zumanjke, pa pjenjacom umiksati sve zajedno. Ako je pregusto doati par zlica hladnog mlijeka (od ovih 500gr).
Prokuhano mlijeko, zajedno s korom od limuna i vanilijom, pomalo dodavati u zumanjke uz neprestano mijesanje pjenjacom. Preliti smjesu nazad u posudu za kuhanje pa kuhati 1-2 minute. Cim se skine s vatre, pjenjacom umijesati 30 gr maslaca.
Kad se slasticarska krema ohladi mikserom umijsati 180 gr maslaca i 170 gr paste od sirovih pistaca.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)